Rasedusaegne topelt söömise vajadus on müüt

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keisrilõikele järgneb arvatust sagedamini emaka eemaldamine
Keisrilõikele järgneb arvatust sagedamini emaka eemaldamine Foto: Ephraim Ben-Shimon/Corbis

Medicover Eesti naistearsti Anu Vatteri sõnul on toitumine raseduse ajal üks suur kaalujälgimine, mille eesmärk on hoida kehakaalu suurenemist ootuspärastes piirides ja tagada tervislik toiduvalik.


Vatter rääkis

Meditsiiniuudistele

, et näiteks raseduse esimestel kuudel kaal tavaliselt ei suurene, vaid võib seoses isumuutuste ja võimaliku oksendamisega isegi väheneda.

Umbes 12. rasedusnädalast hakkab tulevase ema kaal seoses rasvkoe ladestumise ja veremahu suurenemisega kasvama, tema rinnad ja emakas suurenevad, toimub lootevee moodustumine. Samal ajal hakkab kasvama ka laps.

Kõige suurem on last ootava naise kaal raseduse teises trimestris ehk 16.-32. rasedusnädalal. Viimastel raseduskuudel kaalu kasv aeglustub või jääb samaks.

Väide, et naine peab raseduse ajal sööma kahe inimese eest, on doktor Vatteri kinnitusel levinud müüt.

Alates 12. rasedusnädalast võiks naine raseduse jooksul juurde võtta 10-15 kilo ehk nädalas keskmiselt 400-500 grammi ja kuus kuni 2 kilo. Kui kaalu koguneb rohkem, pöörab arst tulevase ema tähelepanu sellele, et see peaks oma senise toidukava kindlasti üle vaatama.

Üldjoontes võivad raseduse ajal prisked ja lühikesed naised vähem juurde võtta kui saledad ja pikad.
 «Keskmisest suurem kehakaalu kasv võib olla tingitud liigsest toiduenergia hulgast ja valedest toitumisharjumusest - menüüs kipub olema liiga palju suhkrut ja toidurasva,» selgitas Vatter.

Vahel võib kaal suureneda ka selle arvel, et kudedesse koguneb liigne vedelik. Rasedat kaalutakse igal külastusel arsti või ämmaemanda juures, et avastada kehakaalu kiire kasv võimalikult vara.

Normaalkaalus rasedatele piisab päevas 200-300 lisandunud kilokalorist ehk näitlikult tuleks päevas lisaks süüa vaid üks võileib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles