Ohtlik viirus püsib üle 45-aastaste meeste organismis kauem

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus uuring näitas, et oraalse HPV ehk inimese papilloomiviiruse tüvi HPV16 kipub üle 45-aastaste meeste organismis nooremate meestega võrreldes aasta võrra kauem püsima.

HPV16 on selline HPV vorm, mida seostatakse pea- ja kaelavähiga, kirjutab Web MD.

Uuringu autori Christine Pierce Campbelli sõnul ei ole täpselt teada, kui kaua peab HPV-nakkus organismis püsima, et suurendada pea- ja kaelavähi riski, kuid see võib olla sarnane genitaalse infektsiooniga naistel, mille puhul arvatakse, et viiruse püsimine üle kahe aasta suurendab märkimisväärselt emakakaelavähi väljakujunemise riski.

Ajakirjas Cancer Prevention Research ilmunud uuringu raames analüüsisid teadlased enam kui 1600 mehe kohta nelja aasta jooksul kogutud andmeid. Meestelt võeti proove iga kuue kuu tagant.

Uuringuperioodi jooksul oli 23 mehel kaks või enam positiivset oraalse HPV16 proovi, neist kümnel oli HPV16 juba uuringu alguses.

Neist omakorda üheksal püsis viirus organsimis vähemalt aasta. Kaheksal kestis see vähemalt kaks aastat ja kahel vähemalt neli aastat.

Nende seast, kes nakatusid oraalse HPV16 tüvega uuringuperioodi ajal, jäi kõigil üle 45-aastastel meestel viirus organismi püsima vähemalt aastaks. Võrdluseks jäi 31-44-aastaste puhul see aastaks või kauemaks püsima vaid pooltel. 18-31-aastaste puhul ei olnud aasta möödudes aga enam kellelgi viirust alles, st organism oli sellest kiiresti võitu saanud.

«Meie tulemused näitavad, et mõnel juhul jääb HPV16 nakkus meestel püsima neljaks aastaks või kauemaks ja vanusega kipub viiruse püsimajäämine suurenema,» märkis Pierce Campbell.

Ta lisas, et genitaalne HPV kaob organismist tavaliselt kahe aastaga või isegi kiiremini. Antud uuringu tulemused viitavad sellele, et oraalne nakkus võib olla püsivam kui genitaalne HPV.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles