Leetrihirm viib üha rohkem inimesi kontrolli ja vaktsineerima

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leetrite vastu on leetrite-mumpsi-punetiste kolmikvaktsiin, mis on lastele tasuta. Täiskasvanutel tuleb vaktsineerimise eest maksta.
Leetrite vastu on leetrite-mumpsi-punetiste kolmikvaktsiin, mis on lastele tasuta. Täiskasvanutel tuleb vaktsineerimise eest maksta. Foto: Lukas Schulze/AP/Scanpix

Eestis tänavu esinenud leetrite juhtumid on tõstnud inimeste huvi vaktsineerimise ja olemasolevate antikehade testimise vastu. 

Praegu pole terviseametil veel värskeid andmeid vaktsineerimisaktiivsuse muutuste kohta.

Ka Lääne-Tallinna keskhaigla kommunikatsioonispetsialisti Liisa Suba sõnul ei saa praegu veel täpsetest numbritest rääkida. «N-ö esialgsed vaatlusandmed meie nakkuskliinikust kinnitavad küll, et leetrite-mumpsi-punetiste vaktsiini vastu on huvi suurenenud,» ütles Suba.

Meditsiinilabor SYNLAB määrab oma laboris leetrite lgG-d, mis näitab, kas inimesel on olemas väljakujunenud antikehad leetrite vastu. SYNLABi turundusjuht Theresa Juhansoo sõnul on tänavu esimese kolme kuuga täheldatud tõusu leetrite IgG määramisel.

«Võrreldes 2017. aasta esimese kolme kuuga on leetrite IgG määramine 2018. aasta samal perioodil tõusnud 83 protsenti,» lausus Juhansoo. Andmetes kajastuvad nii eraklientide kui perearstide tellitud analüüsid. 

Eelmise nädala lõpus diagnoositi Saaremaal leetrid reisilt naasnud mehel ning temaga suhelnud naisel. Tänavu on Eestis leetritesse haigestunud lisaks neile veel vaktsineerimata laps ja tema ema, kes said nakkuse samuti reisilt.

Kes ja kus peaksid end vaktsineerima?

  • Täiskasvanutel, kes ei ole leetreid põdenud, end vaktsineerinud või kel pole andmeid oma vaktsineerimise kohta, võiksid lasta end vaktsineerida kahe MMR (leetrid-punetised-mumps) vaktsiinidoosiga. Kahe vaktsineerimise vaheline aeg peaks olema vähemalt üks kuu.
  • Täiskasvanuil, kes on vaktsineeritud leetrite vastu ühe doosiga, kes on vaktsineeritud kahe doosiga aastatel 1980–1992, kes reisivad palju, kelle peres on immuunpuudulikke või kes töötavad tervishoiuasutustes, tasub uuendada ja tugevdada kaitset teise vaktsiinidoosiga. 
  • Leetrite vastaste antikehade olemasolu organismis saab lasta kontrollida spetsiaalse uuringuga, mida pakuvad erinevad laborid.
  • MMR vaktsiin on vastunäidustatud rasedatele. Naised, kes on end MMR-i vastu vaktsineerinud või kaitset uuendanud, peaksid hoiduma rasestumisest vaktsineerimisele järgneva kuu jooksul või perioodil, mida soovitab arst.
  • Täiskasvanud saavad end vaktsineerida kas vaktsineerimiskabinetis või perearsti juures. Mõistlik oleks eelnevalt aeg kokku leppida ja täpsustada hetke vaktsiinivaru. Täiskasvanutele on vaktsineerimine tasuline.

Allikas: terviseamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles