Tuberkuloosi kaitsesüst viis Lätis vastsündinu surma äärele

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Priit Simson

Kolmepäevasele Läti tüdrukule tehti haiglas kohustuslik tubrekuloosivastane süst, nelja kuu pärast märkasid vanemad, et lapse kaenlaalune on paistes ja nüüd vajab pisike luuüdi siirdamist.


«Selgus, et vaktsiin oli kogu selle aja rängalt mõjunud,» vahendas Novonews lapse vanaema Ilse Vaievska sõnu.

Ajalehe Neatkarīgā teatel osutus tüdruk üheks paljudest Läti vastsündinutest, kellele tuberkuloosi vaktsiin tõsist kahju on teinud. Nüüd võitlevad Riia Ülikooli haigla arstid pisikese patsiendi elu eest.

Selgus, et laps kannatab lisaks veel ka immuunsüsteemi puudulikkuse all. Haigla nõukogu on pärast konsultatsioone tulnud järeldusele, et laps vajab radikaalseimat raviviisi, milleks on kiire luuüdi siirdamine. Vastasel juhul surevad sellise diagnoosiga patsiendid enne kahe aasta vanuseks saamist.

Lätis pole kogemust luuüdi siirdamiseks nii väikestele lastele, seetõttu tuleb laps välismaale ravile saata. Saksa arstid on hinnanud kõnealuse haige paranemise tõenäosuseks 70-97 protsenti.

Lapse vanematele selgitati Saksamaa haiglas, et selles riigis on juba mitme aasta eest loobutud tuberkuloosi vastu lapsi vaktsineerimast. Põhjuseks on, et üha enam lapsi sünnib nõrga immuunsüsteemiga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles