Alzheimeri tekkepõhjuseks võib olla veresoonte vohamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alzheimeri tekkepõhjuseks võib olla veresoonte vohamine
Alzheimeri tekkepõhjuseks võib olla veresoonte vohamine Foto: SCANPIX

Professor Wilfred Jefferiesi juhitud meeskond Briti Columbia ülikoolist leidis, et neurodegeneratiivne haigus võib olla põhjustatud veresoonte rakkude vohamisest.

Uurides Alzheimeriga hiirte aju kude, leidis Jefferiesi meeskond tervete närilistega võrreldes peaaegu kaks korda tihedamalt kapillaare, ka sellesse haigusesse surnud inimeste ajukoe proovides oli ebatavaline kapillaaride võrgustikk, vahendab ERR uudised.

Veresoonte kasvu ehk neoangiogeneesi tõttu lõhutakse hematoentsefaalbarjäär, tihedalt paiknevate rakkude võrgustikuga barjäär aju ja vere vahel, mis laseb näiteks hapniku verest ajukoesse, aga blokeerib enamuse kahjulikest ainetest. 

Jefferiesi meeskond arvab, et barjääri nõrgenemine tingib veres leiduva amüloid beeta kogunemise ajju, kus see akumuleerub ümber neuronite, põhjustades lõpuks nende surma.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles