Mis paneb peenise sügelema ja mis selle vastu aitab? (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks levinumaid peenisemüüte lükati ümber.
Üks levinumaid peenisemüüte lükati ümber. Foto: PantherMedia/Scanpix

Peenise sügelemine, olgu see siis põhjustatud seksuaalsel teel levivast haigusest või mitte, võib muutuda väljakannatamatult häirivaks argiseks probleemiks. Sellel ebamugaval seisundil võib olla mitmeid põhjuseid, vahendab Healthline.

Genitaalherpes

Üheks levinud peenise ja selle ümbruse sügelemise ja valulikkuse põhjuseks on genitaalne herpes, mida tekitab herpesviirus. See võib peidetud kujul olla organismis aastaid, nii et osadel nakatunutel ei ole aimugi, et nad viirust kannavad ning võivad ka edasi anda. Märgiks, et peenise sügelemise taga võib olla genitaalne herpes, on suguelundite piirkonda tekkivad imepisikesed vedelikuga täidetud villid.

Lichen nitidus

See on põletikuline nahahaigus, mis põhjustab pisikesi mügarikke nahal erinevates kehapiirkondades, kaasa arvatud peenisel. Mügarikud on tavaliselt lameda pealispinnaga, nööpnõela suurused ja nahaga ühte värvi.

Kandidoos

Tegu on seeninfektsiooniga, mis lisaks peenisepea sügelusele, mis levib ka eesnaha alla, võib põhjustada põletavat tunnet, punetust ja löövet. Eesnaha alla võivad koguneda ka kodujuustu taolised moodustised.

Genitaaltüükad

Väikesi muhke põhjustab papilloomviirus, mis levib seksuaalsel teel. Genitaaltüükad on nahavärvi, meenutavad lillkapsa mügarlikku pinda ja mõnikord võivad need hakata sügelema ja seksuaalvahekorra ajal isegi veritsema.

Psoriaas

See levinud nahahaigus võib samuti mõjutada peenist. Selle haiguse korral tekivad naharakud liiga kiiresti ja kuhjuvad naha pinnale. See põhjustab sügelevaid, punaseid laike nahal.

Lestad

Väiksed lestad poevad nahavoltide vahele ja põhjustavad naha pealmistes kihtides ärritust.

Kontaktdermatiit

See on lööve, mis tekib peenise ümbruses, kui puutud kokku mõne allergeeniga, milleks võib näiteks olla seep, lõhnaõli või kangas. Sügelemisele lisaks võib see põhjustada naha kuivust ja punetust, isegi väikseid kõrgemaid kohti nahal.

Balanitis

See põletikuline haigus põhjustab peenise sügelust, hellust, punetust ja paistetust. Mõned mehed kogevad ka valu urineerimisel.

Sissekasvanud karv

Suguelundite piirkonnas naha sisse kasvanud karv võib tekitada sügelust - tekkida võib ka pehme mügarik või valu põhjustav vill.

Uretriit

Kuseteede põletik toob kaasa ka sagedase urineerimise vajaduse, raskused toimingu teostamisel ja vere spermas.

Mida teha?

Sügelevat peenist aitab selle kratsimine ja sügamine vaid hetkeliselt. Parem kodune abivahend selle vastu on külm kompress. Abi võib olla ka surnumere soolast, mida võid lisada leigesse vette ja ihuliiget selles 15 minuti leotada. Samuti võib tõhusaks osutuda kaerahelbevann – raputa leigesse vette kaerahelbeid, millel on põletikuvastased omadused, ning naudi kümblust.

Kui sügelus ei möödu, pöördu arsti poole.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles