Lihtne asi aitab hoiduda haigustest

PM Tervis
Copy
Külmetuses naine voodis. Une ajal langeb immuunsüsteemi aktiivsust pärssivate ainete tase.
Külmetuses naine voodis. Une ajal langeb immuunsüsteemi aktiivsust pärssivate ainete tase. Foto: Shutterstock

Maailma teadlased on ammu ühel meelel, et kvaliteetne ööuni on füüsilise ja vaimse heaolu lahutamatu eeldus. Uuringus vaadati aga lähemalt, kuidas korralik uni muudab tugevamaks immuunsüsteemi.

Hiljaaegu on teadlased avastanud, et kehv uni muudab valu suhtes tundlikumaks ja tõstab tõenäosust pista tulevikus rinda südame- ja veresoonkonnaprobleemidega. Samuti kalduvad kehvasti magavad inimesed tarbima rohkem alkoholi, mis omakorda soodustab katkendlikku ja pinnapealset und.

Teadusajakirjas Journal of Experimental Medicine avaldati sakslaste avastus, kuidas immuunsüsteem ja uni on seotud. Nimelt võimendab hea uni immuunsüsteemis haigusega võitlevate T-rakkude toimimist.

Kui organismi tungib võimalik oht, võtavad T-rakud selle sihikule. T-rakud tunnevad nimelt ära patogeenid ja seejärel aktiveerivad integriini-nimelised valgud, mis võimaldavad neil end siduda sihtmärkidega, et need kahjutuks teha. Enne on olnud ebaselge, kuidas T-rakud integriine aktiveerivad, samuti see, mis võib takistada seondumist ohtlike haigustekitajatega.

Teadlased leidsid, et T-rakkude seondumist integriinidega ja seega ka ohu hävitamist takistavad näiteks hormoonid adrenaliin ja noradrenaliin, põletiku teket soodustavad prostaglandiin E2 ja D2, samuti rakkude energiaülekannetes rolli omav adenosiin.

Nende molekulide kõrgem tase esineb ka mitme terviseprobleemi puhul, nagu vähkkasvajate areng, malaaria, hüpoksia ja stress.

Kuna adrenaliini ja prostaglandiini tase kukub une ajal, otsustasid teadlased kaevuda sügavamale. Nad uurisid nii suikunute kui ärkvele jäänute T-rakke ja avastasid, et magavatel inimestel on integriin aktiivsem ehk neil on toimekam immuunsüsteem.

Teadusuuringu tulemused näitavad, et unel on võime suurendada haigustekitajaid hävitavate T-rakkude tõhusust ja seega vältida haigestumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles