Uuring leidis, milline töögraafik suurendab depressiooni riski

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikk töönädal mõjutas oluliselt rohkem naiste vaimset tervist.
Pikk töönädal mõjutas oluliselt rohkem naiste vaimset tervist. Foto: Leung Cho Pan / PantherMedia / Leung Cho Pan

Uuringust selgus, et üle 55-tunnine töönädal ja nädalavahetustel töötamine mõjub inimeste vaimsele tervisele 

Rohkem kui 55 tundi nädalas töötamine võib seostub suurema depressiooniriskiga, leidis teadusajakirjas Journal of Epidemiology & Community Health avaldatud uuring. Seos oli eriti tugev naistel ning nädalavahetustel töötamine suurendas riski vaimse tervise probleemideks olenemata soost, vahendab 

Kuigi teatakse hästi, et pikad vahetused on füüsilisele tervisele koormavad, ei ole uuringud vaadelnud töönädala mõju vaimsele tervisele. Suurbritannia ja USA ülikoolide uurijad kasutasid andmeid uuringust Understanding Society, milles jälgitakse 40 000 majapidamist alates 2009. aastast. Uurijad otsisid depressiooni sümptomeid vaadeldes rohkem kui 40 tundi nädalas töötanud inimeste andmeid.

Üldiselt leiti, et mehed töötasid kauem kui naised. Mõlema soo puhul esines nädalavahetusel töötajatel märkimisväärselt rohkem depressiooni ilminguid. Teisisõnu, mida rohkem inimesed nädalavahetusel töötasid, seda rohkem mainisid nad ka küsimustikes depressiooni sümptomeid.

Võrreldes 40-tunnise tööajaga meestega, oli rohkem kui 55 tundi nädalas töötavatel naistel äärmiselt kehv vaimne tervis. Uurijad kirjutasid, et pika töönädala mõju on eriti halb naistele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles