Südame löögisagedus ennustab oodatavat eluiga

PM Tervis
Copy
Kui süda lööb puhates kiiresti, võib selle taga olla mõni terviseprobleem.
Kui süda lööb puhates kiiresti, võib selle taga olla mõni terviseprobleem. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Südame löögisagedus puhkeseisundis räägib tervise kohta palju.

Värske Rootsis tehtud uuring tuvastas, et vanematel meestel, kellel puhkeseisundis südame löögisagedus 75 lööki minutis või rohkem, on kahekordistunud varajase surma risk. Vaatamata sellele, et normaalseks loetakse löögisagedust 50 kuni 100 lööki minutis. Kõrgema löögisagedusega inimeste suremus oli seotud nii südamehaiguste kui muude põhjustega, vahendab Health24.

Veelgi enam, iga täiendav südamelöök minutis suurendas inimese varase surma riski kolme protsendi ja südamehaiguste riski kahe protsendi võrra.

Puhkeseisundis kõrge südame löögisagedus tähendab küll südamele suuremat koormust, aga seda ei saa pidada peamiseks ohu allikaks iseenesest. See annab aga aimu südamehaiguste riskiteguritest nagu diabeet, kõrge vererõhk, suitsetamine ja pärilikkus. Kõrge südame löögisagedus annab seega teada, et on aeg oma tervis tõsiselt käsile võtta, ja kui pole teada, milles võib peituda probleem, asja uurida.

Kõrge südame löögisageduse puhul, mille saad teada enda pulssi mõõtes, on olukorra parandamiseks tublisti abiks füüsilise aktiivsuse juurutamisest igapäevaellu, suitsetamisest loobumisest, samuti rasvase toiduhulga vähendamisest, millega langetad ka võimalikku kõrget kolesteroolitaset.

Liiga loid südame töö – alla 40 löögi minutis -, pole samuti hea. Peaksid siis kindlasti pöörduma arsti poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles