Levinud hügieeniprotseduur on tervisele kahjulik

Lilian Laanepere
Copy
Antibakteriaalne suuvesi mõjub vererõhule halvasti.
Antibakteriaalne suuvesi mõjub vererõhule halvasti. Foto: Shutterstock

Teadlased leidsid, et trenni kasulik mõju vererõhule vähenes antibakteriaalset suuvett kasutavatel inimestel üle 60 protsendi ning kadus kahe tunni möödudes täielikult. Kasulik mõju säilis täielikult neil, kes kasutasid suuvee asemel tavalist vett.

Teadlased leidsid, et trenni kasulik mõju vererõhule vähenes suuvett kasutavatel inimestel üks tund pärast trenni üle 60 protsendi ning kadus kahe tunni möödudes täielikult. Kasulik mõju säilis täielikult neil, kes kasutasid suuvee asemel tavalist vett.

Trenn aitab hoida vererõhu normi piires ning mõjutab positiivselt inimese veresoonkonna tervist. See hõlbustab verevarustust kogu kehas ning on hea viis ennetada kõrge vererõhuga kaasnevaid südameprobleeme. Teadlased tegid kindlaks, et trenni positiivne mõju võib aga väheneda, kui kasutada regulaarselt antibakteriaalset suuvett.

Plymouthi Ülikooli teadlased leidsid rahvusvahelise uuringu tulemusel, et suus elutsevad bakterid mõjutavad südame veresoonkonna tervist. Uuringus osales 23 tervet täiskasvanut, kes jooksid 20 minutit jooksulindil ning loputasid suud 30, 60 ja 90 minutit pärast trenni kas antibakteriaalse suuvee või piparmündi-maitselise veega. Osalejad ise ei teadnud, millega nad suud loputasid. Nende tervisenäitajaid – vererõhku ja süljekoostist – kontrolliti enne füüsilist aktiivsust ning 120 minutit hiljem. Tulemustest selgus, et antibakteriaalset suuvett kasutanud inimestel vähenes kasulik mõju vererõhule veidi üle 60 protsendi ning kahe tunni jooksul kadus täielikult. Tavalist vett kasutanud inimestel aga püsis positiivne mõju ka kaks tundi pärast füüsilist pingutust.

Varasematest uuringutest selgus, et suus olevad bakterid mõjutavda tervist mitmel moel. Näiteks leiti seos suus elutsevate bakterite ja Alzheimeri tõve, diabeedi ja artriidi vahel. Seetõttu soovitatakse suuhügieeni eest hoolitsedes antibakteriaalse suuvee asemel korralikumalt hambaid pesta ning loputada tavalise veega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles