Kontskingade kandmine rikub mitmel moel tervist

PM Tervis
Copy
Valged kontsakingad.
Valged kontsakingad. Foto: Godisable Jacob from Pexels

Paljud naised kannavad iga päev kontskingi ning uuringud näitavad, et üks kolmandik neist kannatab kroonilise valu käes. Kuna kontskingade kandmine muudab rühti ja kõnnakut, soovitavad teadlased vältida kingi, mis on kõrgemad kui 7,5 sentimeetrit.

Kontskingade tõttu muutub keha loomulik asend ning vaagnaluu kaldub kõndides ettepoole. Selleks et tasakaalu hoida ning keharaskust päkalt tahapoole viia, vajub alaselg nõgusaks. See tekitab lülisambas pinget, mõjub halvasti seljanärvile ning võib põhjustada kroonilist puusaliigese- või seljavalu.

Austraalia teadlased korraldasid katse, milles jälgiti vähemalt 40 tundi nädalas kontskingi kandvate noorte naiste tervist. Samuti vaadeldi seda, kuidas erines kontskingi ja madalaid jalatseid kandvate naiste kõnnak oma lemmikjalatsites ja paljajalu. Katsest selgus, et kontskingi kandnud naiste kõnnak erines madalaid jalatseid kandnud naiste omast ka paljajalu kõndides, mis tähendab, et kontskingad mõjutavad inimese rühti püsivalt, mitte vaid kingade kandmise ajal. Kontsi eelistavad naised kõndisid lühemate ja jõulisemate sammudega, sest nende keharaskus oli rohkem päkale koondunud ning sammud olid selle võrra raskemad.

Lisaks mõõdeti elektroodide ja ultraheliga lihaskiudude pikkust ning elastsust ning leiti, et kontskingi kandvatel naistel on vähem elastsed ning lühemad säärelihased. See tähendab, et vähenenud on pahkluu liikuvus, stabiilsus ning suurenenud vigastuste ja kukkumise risk. Kukkumise risk oli kontskingi eelistavatel naistel keskmisest suurem ka madalaid jalatseid kandes, sest nende rüht ja lihaste struktuur olid muutunud. Teadlased juhtisid tähelepanu asjaolule, et uuringus osalesid noored naised (keskmiselt 25-aastased), mis tähendab, et kontskingade pikaajalist mõju ei ole veel kindlaks tehtud.  

Teadlaste hinnangul mõjub pikaajaline kontskingade kandmine kehvasti põlveliigestele ning see võib olla üheks põhjuseks, miks naistel tekib meestest märksa sagedamini osteoartriit. Samuti soovitavad teadlased vältida terava ninaga jalatseid, sest need põhjustavad varvaste moondumist.

Uuringus selgus veel, et 40 tundi nädalas kontskingi kandnud naiste põletiku tase organismis oli suurem kui madalaid jalanõusid kandnud naistel, mis tähendab, et neil oli suurem risk krooniliste haiguste tekkeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles