Vanematel napib teadmisi, kust võiksid lapsed saada piisavalt D-vitamiini

Lilian Laanepere
Copy
Lapsevanemad muretsevad laste toitumise pärast.
Lapsevanemad muretsevad laste toitumise pärast. Foto: Shutterstock

Kaks kolmandikku Suurbritannia lapsevanematest tunneb, et neil pole piisavalt toitumisteadmisi ja üks neljandik Ameerika lapsevanematest hindab oma laste toitumist väga ebatervislikuks.

Suurbritannias tehtud küsitlusest selgus, et seitse vanemat kümnest teavad, et lapsed ja täiskasvanud peaksid tarbima päevas viis portsjonit puu- ja juurvilju, kuid 29 protsenti ei tea, miks see vajalik on. Üks viiendik ei osanud öelda, kust saab D-vitamiini ning 15 protsenti ei teadnud, kust saab C-vitamiini ja miks see vajalik on.

Üks neljandik brittidest pole kindlad, kas nende lapsed saavad toidust kõik vajalikud toitained kätte. Üle 50 protsendi vanematest annab oma lastele toidulisandeid, kuid ei oska öelda, kas sellest piisab või millised vitamiinid kõige olulisemad on. Uuringu käigus leiti, et vaid neli kümnest lapsevanemast teadis, et C-vitamiin on vajalik raua omastamiseks ja immuunsüsteemi toetamiseks.

Sarnane seis on Ameerika Ühendriikides, kus teadlased selgitasid välja, et vaid üks kolmandik 4–18-aastaste laste vanematest on kindlad, et nende lapsed toituvad tervislikult. Michigani Ülikooli teadlaste andmetel pakub vaid üks kuuest lapsevanemast oma lapsele regulaarselt toitumissoovitustele vastavat tervislikku toitu. Üks viiendik lapsevanematest ei pea kiirtoitu ebatervislikuks või lapsele ebasobilikuks toiduks ning 16 protsenti lapsevanematest ei pea limonaadide koguse piiramist oluliseks.

Nii Suurbritannia kui USA lapsevanemad on teadlikud, et toitumine mõjutab laste tervist, kuid töö ja laste eest hoolitsemise kõrvalt on raske leida aega, et toitumine põhjalikult läbi mõelda ja ajanappuse tõttu jõuavad laste toidulauale sageli valmistoidud või halvemal juhul kiirtoit. Samuti on raske saada lapsi tervislikult toituma, kui neil on juba tekkinud harjumus eelistada ebatervislikku toitu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles