Suitsetamisest loobumine võib muuta soolestiku mikrobioomi

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Suitsetamisest loobumine tõi soolestikus esile positiivseid muutuseid.
Suitsetamisest loobumine tõi soolestikus esile positiivseid muutuseid. Foto: Nils Weymann/PantherMedia / Nils Weymann

Suitsetamisest loobumine viib suurte muutusteni seedebakterites, leiti uuringus. Väikest pilootuuringut esitleti esmaspäeval Ameerika südameliidu teaduskonverentsil Philadelphias.

Varasemad uuringud on näidanud, et suitsetamine seostub kasulike soolestikubakterite mitmekesisuse vähenemisega. Uue uuringu jaoks vaatasid teadlased 26 inimest, kes proovisid suitsetamisest loobuda ning analüüsisid nende väljaheiteid uuringu alguses, kahe nädala ning 12 nädala möödudes, vahendab NewsMax

Leiti, et suitsetamise lõpetamine muutis soolestiku mikrobioomi. Uuringus nähtud bakteriaalse mitmekesisuse suurenemine on seotud südamerütmi ja süstoolse vererõhu alanemisega ning põletikunäitajate vähenemisega. Samuti nähti hemoglobiini suurenemist, mis parandab vere hapnikuvarustust. Kõik need tervisemarkerid näitavad tervise paranemist. Uuringu autor Marcus Sublette sõnas, et suitsetamisest loobunutel tekkis rohkem baktereid, mis seostuvad madalama diabeedi ja ülekaalulisuse riskiga.

Uuring oli siiski võrdlemisi väikese valimiga ning kitsa fookusega, seetõttu ei saa öelda täpselt, mida nende bakterite osakaal tervisele pikaajaliselt tähendab.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles