Nii mõjutab tervist päev teleri ees

Lilian Laanepere
Copy
Liiga kaua ühes asendis istumine mõjub tervisele halvasti
Liiga kaua ühes asendis istumine mõjub tervisele halvasti Foto: Shutterstock

Teadlased uurisid, kuidas mõjutavad filmi- või sarjamaratonid inimese aju ja tervist ja kas pikalt ekraani ees istumine võib olla kahjulik.

Kliiniline psühholoog Carla Marie Manly selgitab, et pikk filmimaraton võib aidata stressiga toime tulla ja pingeid maandada, sest inimene juhib mõtted ja tähelepanu muredelt eemale ja keskendub täielikult filmile või sarjale. Kui vaatate komöödiat või  muu positiivse sisuga filmi või sarja, vabaneb ajus rohkem serotoniini, mis mõjub rahustavalt ja tõstab tuju. Samuti on kindlaks tehtud, et kellegagi koos filmi vaatamine suurendab serotoniini kogust veelgi. See toime on aga ajutine ja pikas perspektiivis võib kaua teleri ees istumine serotoniini kogust hoopis vähendada.

Vähene füüsiline aktiivsus mõjutab inimese tervist mitmel moel. Inimesed jäävad kaua diivanil, voodis või tugitoolis istudes kangeks. Häiritud on vereringe, mis tähendab, et aju ja teiste organite vere- ja toitainevarustus on pärsitud. Samuti väheneb kaua ühes asendis istumise toimel aju võimekus närvirakke toota. See mõjutab ka seda, mis koguses ja millised neurotransmitterid ajus vabanevad, mis omakorda võib hakata  mõjutama inimese meeleolu, une kvaliteeti ja söögiisu. Seetõttu soovitavad eksperdid teha filmimaratoni jooksul iga 30 minuti järel paus, jalutada ringi või teha paar kiiret harjutust.

Samuti tuleks jälgida, et filmide ja sarjade vaatamine ei kujuneks inimese peamiseks stressi leevendamise viisiks, sest see on ajakulukas, võib vähendada inimese produktiivsust ning mõjuda halvasti füüsilisele ja vaimsele tervisele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles