Dr Alice Lill: negatiivne pööre haiguse kulus tekib umbes 7.-8. haiguspäeval

PM Tervis
Copy
Dr Alice Lill
Dr Alice Lill Foto: Ida-Tallinna keskhaigla

Ida-Tallinna Keskhaigla sisehaiguste keskuse juhataja dr Alice Lill selgitab, kuidas kulgeb koroonaviiruse kulg ja hoiatab, et väga raske haiguskulg võib tabada ka nooremaid eagruppe, kellel pole kaasuvaid haigusi.

«Enamus koroonaviiruse haigestumisi kulgeb kergelt ja ei nõua haiglaravi, kirjanduse andmetel kulgeb nii umbes 80% juhtudest,» ütles Ida-Tallinna Keskhaigla sisehaiguste keskuse juhataja dr Alice Lill. «Raskemate haigusjuhtude korral võib tekkida kahepoolne viiruslik kopsupõletik. Tavaliselt tekib negatiivne pööre haiguse kulus umbes 7-8. haiguspäeval. Kaebusteks on palavik, õhupuudus, hingamisraskus, hingeldus, köha, südamekloppimine. Sellisel juhul tuleb kutsuda kiirabi või pöörduda erakorralise meditsiini osakonda.»

Kopsupõletiku tagajärjel võib kujuneda välja hingamispuudulikkus ehk hapniku transpordi häire ja väga rasketel juhtudel ka hulgiorganpuudulikkus mille tõttu kahjustuvad ka teised organid – süda, maks, neerud, vereloome.

«Kindlasti on ohustatumad haiged, kes põevad kroonilisi haiguseid, näiteks diabeet, kardiovaskulaarsed haigused, kroonilised kopsuhaigused, immuunsüsteemi mõjutavaid ravimeid tarvitavad reumaatilised haiged, kasvajahaiged,» rääkis dr Lill. «Nendel haigetel on ka tavapäraselt kõrgem risk tüsistuste tekkeks. Samas on praeguseks teada, et väga raske haiguskulg on tabanud ka nooremaid eagruppe ilma kaasuvate haigusteta. Seega peavad nooremad inimesed teadvustama võimalikku ohtu.»

Koroonaviirusest tingitud kopsupõletikule on iseloomulik pikk haiguskulg, väga rasked haiged võivad vajada hingamisaparaadi tuge nädalaid. «Seetõttu on praegu suunatud ka kõik meetmed selleks, et ühekorraga ei haigestuks väga suur hulk haiged, kes vajavad hingamistuge – hingamisaparaadid võivad otsa lõppeda,» märkis dr Lill.

«Hiinas ja Itaalias läbiviidud uuringud näitavad, et haigustekitajat isoleeriti testides veel kuni 37. päeval peale sümptomite teket – haiglast koju kirjutatud haigetel oleks oluline jätkata isolatsiooni veel kaks nädalat peale haigustunnuste taandumist,» soovitas dr Lill, kelle sõnul on hetkel Ida-Tallinna Keskhaigla COVID-19 spetsiaalses osakonnas hospitaliseeritud haiged paranenud hästi ja järgmisel nädalal hakatakse neid koju lubama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles