Eksperdid räägivad, kui pikalt kestab koroonaviirusest täielikult taastumine (7)

PM Tervis
Copy
Prantsuse meditsiinitöötajad kiirabi kutsunud mehele abi pakkumas.
Prantsuse meditsiinitöötajad kiirabi kutsunud mehele abi pakkumas. Foto: Kamila Stepien/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Pärast Covid-19 põdemist pistab osa patsientidest rinda visalt püsivate probleemidega ja täielikuks tervenemiseks kulub kaua aega, vahendab BBC. Taastumisaeg sõltub sellest, kui raskelt haigust põeti.

Vanus ja muud terviseprobleemid suurendavad Covid-19 tõsisema haiguskulu riski. Mida invasiivsemat ravi kasutatakse ja mida kauem seda teostatakse, seda kauem taastumine tõenäoliselt toimub.

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) Hiina andmete analüüs näitab, et kergemast haiguse kulust taastumine võtab keskmiselt kaks nädalat. Covid-19 kergema kulu peamised sümptomid on kuiv köha ja palavik, aga haige võib ka kogeda väsimust, lihas-, kurgu- ja peavalu. Köha on esialgu kuiv, kuid lõpuks hakkavad mõned köhima ka röga, mis sisaldab viiruse poolt tapetud kopsurakke. Neid sümptomeid ravitakse voodipuhkuse, rohke vedeliku ja valu leevendamisega, näiteks paratsetamooliga. Palavik peaks taanduma vähem kui nädala jooksul, kuigi köha võib püsida kauem.

Haigus võib aga muutuda tõsisemaks ja see kipub juhtuma umbes seitse kuni kümme päeva pärast nakatumist.

Tervise halvenemine võib olla järsk – hingamine muutub raskeks ja tekib kopsupõletik. Selle põhjuseks on asjaolu, et immuunsussüsteem reageerib viirust tagasi tõrjudes liiga tugevalt ja keha saab täiendavat kahju. Sellisel juhul võib olla vajalik hapnikravi haiglas.

Dr Sarah Jarvis ütleb: «Hingelduse paranemiseks võib kuluda märkimisväärselt palju aega – kehal on vaja aega, et saada üle armistumisest ja põletikust.» Ta väidab, et taastumiseks võib kuluda kaks kuni kaheksa nädalat, püsivaks kaaslaseks väsimus.

WHO hinnangul vajab üks inimene 20st Covid-19 intensiivravi. Intensiivraviarst dr Alison Pittard ütleb, et pärast kriitilise seisundi ravi võib normaliseerumiseks kuluda 12–18 kuud.

Pika aja veetmine haiglavoodis viib ka lihasmassi kadumiseni. Patsiendid jäävad nõrgaks ja lihaste taastamine võtab aega. Mõni vajab uuesti kõndima hakkamiseks füsioteraapiat.

«Selle haigusega näib kaasnevat olulise tegurina suur väsimus,» ütleb Cardiffi ülikooli füsioterapeut Paul Twose. Hiinas ja Itaaliast on teatatud raskes seisus olnud paranenute puhul hiljem kogu keha nõrkusest, õhupuudusest pärast igasugust pingutust, püsivast köhast ja ebaregulaarsest hingamisest. Suur on ka unevajadus. 

«Me teame, et patsientidel kulub paranemiseks märkimisväärne periood, potentsiaalselt mitu kuud,» märgib Twose.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles