Kuidas kohv võib mõjutada su tervist ja heaolu

Copy
Foto: Kohvisemu.ee

Kofeiinitarbimine on üleriigiline harjumus, mis mõjutab meid mitmel olulisel moel. Meist paljude jaoks on kohv igapäevane nauding ning rohkemad ja rohkemad uurijad ütlevad tänapäeval, et me ei peaks seda nautima mitte ainult ilmselgetel põhjustel- suurepärane maitse ja sotsiaalsed sidemed, mida see annab, aga ka kasudel, mida see toob meie tervisele ja heaolule. Stimulandina on kofeiinil nii psüühilised kui füsioloogilised mõjud, mida peaks hoolega kaaluma, enne kui otsustatakse jooki endale igapäevaselt lubada. See artikkel selgitab kofeiini põhimõjusid, mida on siiani inimkehal ja mõistusel uuritud.

Mis on kofeiin ja kuidas see meid mõjutab?

Kui me räägime kohvist ja selle mõjust meile, peame me välja tooma kofeiini, mis on põhjus, miks me tahame kohvi esimese asjana hommikul. Kofeiin on stimulant, mis esineb loomulikult mõnedes toitudes ja ka kohviubades. See stimuleerib kesknärvisüsteemi ja laseb saavutada erksust, suurendada ärkvelolekut, kergendada väsimust ja parandada keskendumist. Kohvi keetes leotame me jahvatatud ube kuumas vees, mis vabastab kofeiini. Üldiselt võib keskmisest tassitäiest kohvist oodata umbes 95 mg kofeiini, aga see varieerub sõltuvalt valmistamise viisist. Põhimõte on- mida kauem kestab kontakt veega, seda rohkem kofeiini sa oast saad. Pead vara ärkama, oled pikast päevast väsinud või pead keskenduma konkreetsele ülesandele? Kofeiin aitab sind kõige sellega vaid minutite jooksul. See stimuleerib su mõistust, mis laseb sel keskenduda, selgineda ja terav püsida kui sa seda kõige rohkem vajad, isegi pärast rahutut ööd. See on hea viis enda aitamiseks, kui vajadus selleks äkitselt tõuseb, kuid seda ei peaks kuritarvitama ega kasutama magamise või korraliku puhkuse asemel. Tegelikult peaks kofeiini kasutamist piirama päeva esimese poolega, eriti need, kellel on raske õhtuti magama jääda. Kuigi kofeiini väiksed doosid (20-200 mg) tekitavad kergeid positiivseid efekte nagu heaolutunne ja energiapuhang, võivad kõrgemad doosid (>200 mg) viia negatiivsete efektideni nagu närvilisus ja ärevus, eriti nende jaoks, kes tavaliselt kofeiiniga jooke ei tarbi. Kohvi ületarbimine võib teadaolevalt ka vererõhku suurendada ja põhjustada südamerütmi häireid, seetõttu soovitatakse mõõdukat ja läbimõeldud tarbimist. Samas vihjab artikkel kofeiinist ja selle pikaajalisest mõjust Oxford’s Journal of Nutritionis, et kofeiin kohvis ei pruugi pakkuda ainult hetkelist mõistuse paranemist, vaid aitab pikaajaliselt ka parandada mõtlemise oskusi, suurendada kognitiivset võimekust, aidata mälul säilida ja aeglustada ega seotud mõistuse allakäiku.

Kas kohv võib parandada ka füüsilist võimekust ja ka su vormi?

Kui kehast rääkida, aitab vaimuvirgus ja ärkvelolek igasugust füüsilist ülesannet paremini lahendada. Aga on märgatud, et kofeiin teeb isegi rohkem kui seda. Energilistena sooritame me erinevatel spordialadel paremaid tulemusi, aga kofeiin aitab eriti vastupidavusharjutustes. Nii et kui tahad oma hommikujookse või jõusaali aega pikendada, kulub tassike kohvi igatahes marjaks ära! Mitte ainult seda, aga tuleb välja, et sa põletad ka rohkem kaloreid! Tass kohvi enne trenni võib olla just selle energiasööstu, mida vajad, et oma piire laiendada ja trenni intensiivsust suurendada. Samuti suurendab kofeiin stimulandina meie sisemist termogeneesi, nii et keha toodab toidu seedimisest rohkem soojust ja energiat, seetõttu võib see kergendada kaalu langemist ja ennetada kaalu kasvu. Kuid sellised mõjud võivad olla ümberpööratud, kui sa valid iga päev tassitäie suhkrust latte macchiatot karamellisiirupi ja ekstra koorega tavalise tassi musta kohvi asemel. Kofeiin on näidanud ja isu allasuruvat mõju, mis suurenenud kaalu puhul võib olla käepärane viis kaloreid vähendada. Muidugi ei tähenda kohvi kurgust alla kallamine ja füüsilise aktiivsuse vahele jätmine või kiirete toidukordade valimine saledamat kehakuju. Pane kohvi kokku tasakaalustatud tervisliku toitumuse ja aktiivsusega ja sellest kujuneb käepärane tööriist sinu eesmärkide saavutamisel ja tervislikuma elustiili elamisel. Oma toitumisse kofeiinisisaldusega jookide sisse toomisel pea meeles, et nii kohv kui tee sisaldavad parkaineid- ühendid, mis teadaolevalt segavad raua imendumist, nii et neid tuleks vältida vähemalt tund aega enne ja pärast toidukorda. Kohvi kõrvale soovitatakse juua ka palju vett, sest kofeiinil on teadaolevalt diureetilised omadused, mis suurendavad kehavedelike kadu.

Kohvi ja hea tuju- loomulik aine, mis võib õnnelikust suurendada

Alati pole lihtne olla heas tujus, ükskõik kui väga sa ka ei püüaks. Kuid uuringud näitavad, et kofeiin võib suurendada õnnelikkuse tunnet ja ka alandada depressiivseid sümptomeid või aidata end depressiooni eest kaitsta. On leitud, et dopamiiniretseptorid ajus vastavad kofeiinile. Nii et maitsvast joogist võib saada tuju kergendaja, kui seda regulaarselt tarbida. See on ka vabandus, et stressirohkest elust korraks paus võtta. Kohvi on tuntud kui tohutu osa sotsiaalsest kultuurist, mis aitab luua rõõmsaid mälestusi ja neid lähedastega jagada. Sotsiaalsetes gruppides on kohvipaus vabandus sõbrustamiseks, tunnete jagamiseks ja tundmaks ühendatust. See on osa rituaalist, mis paneb asjad korda. Kuuluvuse ja sotsialiseerimise tunne stimuleerib inimese mõnukeskust. Pole ime, et kohvi on paljudes töökohtades viis, kuidas päeva alustada. Õnnelikult ja parimas tujus ollakse valmis parimaid tulemusi saavutama. Paljud kohvi positiivsetest tervisemõjudest võivad olla tänu selle muljetavaldavale antioksüdantide sisaldusele. Tegelikult näitavad uuringud, et kohvi on inimese toitumuses üks suuremaid antioksüdantide allikaid ja et need ühendid koos teiste hüvedega aitvad samuti kaasa heale tujule ja hõivad ära depressiooni. Nii et sõbraga jagatud tassitäis kohvi teeb kindlasti õnnelikuks.

Kuigi kohvi ei asenda und ega anna sulle supervõimeid, on see käepärane ja lihtne viis aitamaks sind teel tervislikuma elu poole. See on maitsev jook, mis aitab sul üles ärgata varase töökoosoleku jaoks ja selle kestel teravaks jääda ning kõrgendada terve päeva jooksul su energiataset. Kasuta seda oma parimate oskusete järgi.

Artikkel kirjutatud vastavalt Kohvisemu.ee

Copy
Tagasi üles