Covid-19 järel kaheksa kuud kestnud sümptomid taandusid pärast vaktsiini

PM Tervis
Copy
Pika Covidi ühe tunnusena on kirjeldatud lihasvalu.
Pika Covidi ühe tunnusena on kirjeldatud lihasvalu. Foto: Shutterstock

Pärast Covid-19sse haigestumist kaheksa kuud terviseprobleemidega kimpus olnud naine ütles, et tema sümptomid olid kadunud 36 tundi pärast teise Covid-19 vaktsiini annuse saamist, kirjutab Washington Post.

34-aastane Arianna Eisenberg rääkis, et koges pärast haigestumist kaheksa kuud lihasvalusid, unetust, väsimust ja mäluprobleeme. Need sümptomid on tüüpilised seisundile, mida on hakatud nimetama pikaks Covidiks.

Eisenbergi lugu on üks paljudest, mis kirjeldab sarnast mõju – Covid-19 põdemisele järgnenud kauakestvate nähtude taandumist pärast koroonavaktsiini, vahendab Business Insider.

Floridas elaval reikimeistril Michelle Chasonil diagnoositi Covid-19 15. juunil. Esiteks tekkis tal suukuivus. Siis tuli vertiigo (pearinglus, mille käigus tajutakse tegelikkuses mitteesinevat pöörlemist, kõikumist, vajumist – toim), kirjutab Huffington Post.

Chason sai kuu hiljem negatiivse Covid-19 proovi tulemuse, kuid ta ei tundnud end ikkagi õigesti. Vasak näopool surises. Ta tundis valu rinnus, segadust ja tal tekkisid mäluhäired. Neli kuud pärast esialgset diagnoosi, oktoobris, ütles Chasoni arst talle, et ta põeb pikka Covidit.

10. veebruaril pakkus tema arst talle Pfizeri vaktsiini, mille ta lasi ka teha.

Chason ütles, et neli päeva pärast esimest vaktsiiniannust kadusid äkki vertiigo, iiveldus, isutus ja külmavärinad.

Mõni päev hiljem kadus enamik tema pika Covidi sümptomitest – segadustunne, valu rinnus ja surin näos. «Mul on parem, ma tunnen ennast paremini. Ma ei ole 100 protsenti endine, kuid olen sellele lähedal,» ütles Chason.

Columbia ülikooli nakkushaiguste kliiniku teadlane Daniel Griffith ütles märtsil The Verge'ile, et umbes kolmandik tema pika Covidiga patsientidest on teatanud, et neil on pärast vaktsiini parem.

Ühendkuningriigi Bristoli ülikooli väike uuring, mis pole eksperdihinnangut saanud, käsitles pika Covidi sümptomitega inimeste vaktsineerimist. Teadlased tegid vaktsiini 44 kaugveoautojuhile ja võrdlesid nende seisundi muutumist sama elukutsega inimeste rühmaga, kes vaktsiini ei saanud.

Nad teatasid, et vaktsiini saanutel esines mõningane pika Covidi sümptomite üldine paranemine. Autorid ütlesid siiski, et see võib olla tingitud platseeboefektist.

Kaiser Health News teatas kuu alguses, et 15-aastasel tantsijal tekkis KOK, kauakestev kopsuhaigus, mida tavaliselt esineb vanematel inimestel, pärast möödunud suvel Covid-19sse haigestumist.

Insider kirjutas, et teadlased ei suuda seletada ka seda, miks enamik pika Covidiga inimestest on naised, kuigi mõned teadlased arvavad, et see võib olla seetõttu, et naised kalduvad olema tugevama immuunvastusega kui mehed.

Pika Covidi tagamaid ei mõisteta endiselt hästi. USA kongress on eraldanud riiklikele tervishoiuinstituutidele pika Covidi uurimiseks üle miljardi dollari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles