Seened ja bakterid võivad aktiveerida pea- ja kaelakasvajatega seotud geene

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Suu, nina ja kurgu limaskestades arenev pea ja kaela lamerakk-kartsinoom on maailmas levinuim vähi tüüp, vahendab Medical News Today

Ülemaailmselt oli 2018. aastal ligikaudu 890 000 pea- ja kaelavähi surmajuhtumit ja 450 000 sellega seotud surmajuhtumit. Peamisteks tekkepõhjusteks on tubaka ja alkoholi tarvitamine ning inimese papilloomiviiruse (HPV) nakkus.

Brasiilias Araraquaras asuva São Paulo osariigi ülikooli (UNESP) teadlased loodavad, et metaboloomika (organismi metaboliitide analüüsi) tundmaõppimine osutub võtmetähtsuseks seda tüüpi vähktõve paremaks mõistmiseks.

Teadlased viisid läbi laboriuuringu, mis näitas, kuidas seened ja bakterid võivad aktiveerida pea- ja kaelakasvajatega seotud geene.

Teadlaste töö viitab sellele, et biokile (biokile on limakihiga ümbritsetud mikroorganismide kooslus, mis tekib piirpindadele) metabolism stimuleerib kasvajarakke, eelistades kasvaja arenguks vajalikke rakkude signaaliradasid. Biokiled tekivad siis, kui bakterid kogunevad ja moodustavad koosluse.

Tulemused näitasid, et biokiled soodustasid muutusi rakugeenide ekspressioonis nii normaalsetes kui ka neoplastilistes suuõõne osades. 

«Biokilede, sealhulgas proteeside ja suuõõne hügieeni kontroll on äärmiselt oluline põletikuliste protsesside minimeerimiseks,» sõnas Araraquara hambaravikooli professor dr. Carlos Eduardo Vergani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles