Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Mis juhtub seedimisega, kui magada vähem kui seitse tundi?

Copy
Hea une alus on ühtlane ärkveloleku ja une rütm, sh kinnistatud magamamineku ja ärkamise aeg kogu nädala jooksul.
Hea une alus on ühtlane ärkveloleku ja une rütm, sh kinnistatud magamamineku ja ärkamise aeg kogu nädala jooksul. Foto: Shutterstock

Teadusuuringutest selgus, et terved üle 20-aastased inimesed magavad öösiti keskmiselt viis tundi ning see mõjub nende vaimsele ja füüsilisele tervisele halvasti.

Ameerika teadlased uurisid üle 150 000 tööealise inimese tervist ning leidsid, et 37 protsenti neist ei saa öösiti piisavalt magada. Teadlaste hinnangul on see protsent järjest suurenemas. Ebapiisav uni mõjutab tõsiselt inimeste vaimset ja füüsilist tervist – see suurendab südamehaiguste, vähi, diabeedi, rasvumise ja immuunsüsteemi puudulikkuse riski. Vähene uni süvendab ka ärevuse ja depressiooni sümptomeid ning vähendab keskendumisvõimet ja mälu võimekust, vahendab Healthline.

Teadlased uurisid, kuidas mõjutab ebapiisav uni inimeste seedimist, ning leidsid, et vähe maganud inimeste organism töötleb toidus leiduvaid rasvu teisiti. Organism üritab üldiselt veresoonkonda kahjustavatest rasvadest seedeprotsessi käigus vabaneda, kuid selgus, et vähese unega inimeste organism hakkas neid rasvu hoopis talletama. See suurendas oluliselt veresoonkonna ummistuste riski ning põhjustas ülekaalulisust. Ummistunud veresooned koormavad südant ning vähenenud verevarustus piirab aju ja teiste piirkondade funktsioone.

Lisaks leidsid Pennsylvania ülikooli teadlased, et vähene uni suurendab söögiisu – öösel vähem kui seitse tundi maganud inimesed olid suurema tõenäosusega uuesti näljased ka veidi pärast toitvat einet. See võib viia liigsöömiseni ja suurendada krooniliste haiguste riski. Teadlased soovitavad inimestel igal ööl vähemalt seitse tundi magada, et seedimine ja immuunsüsteem normaalselt toimiksid.

Märksõnad

Tagasi üles