Millised vitamiinid ja mineraalained toetavad vaimset sooritust?

PM Tervis
Copy
Kognitiivset võimekust iseloomustavad näiteks taju, tähelepanu, mälu, mõtlemisprotsessid ja nende kiirus, samuti planeerimisvõime.
Kognitiivset võimekust iseloomustavad näiteks taju, tähelepanu, mälu, mõtlemisprotsessid ja nende kiirus, samuti planeerimisvõime. Foto: Shutterstock

SYNLABi laboriarsti dr Irina Utenko sõnul toetavad mälu, tähelepanuvõimet kui ka meeleolu mitmed vitamiinid ja mineraalained.

Esmajoones ei seostata vitamiinipuudust vaimse tervisega, kuid kui keha kannatab pidevalt teatud ainete nappuse all, võib sel olla dr Utenko sõnul mõju närvisüsteemile. Ta ütleb, et mäluhäireid võivad põhjustada näiteks B12-vitamiini ja/või raua puudujääk ning ka kilpnäärme talitluse probleemid.

B-grupi vitamiinid ja oomega-3 rasvhapped

Kalas, pähklites ja seemnetes ning taimeõlides leiduvad oomega-3 rasvhapped on hädavajalikud lastel aju arenguks. «Oomega-3 rasvhapete tarbimisest on kasu ajutegevusele ja kognitiivsele funktsioonile,» lisab Utenko.

Rikkalikud B12-vitamiini allikad on kala, muna ja erinevad piimatooted. «B grupi vitamiine vajab inimene erinevate aneemiate ehk kehvverelisuse ennetamiseks,» ütleb arst.

Vitamiinide ja oomega-3 rasvhapete vaegust põhjustab pikaajaline ühekülgne toitumine. B12 vaegust noorematel inimestel niisama kergelt ei teki, kuna selle vitamiini varud koondab organism maksa. Küll aga võivad B12 vitamiini imendumist takistada erinevad soolestikuhaigused, näiteks gluteenitalumatus. Taimetoitlastel, kes ei tarbi üldse loomse päritoluga toite, võib samuti tekkida B12-vitamiini puudust.

Samuti mõjutab aju ja närvisüsteemi tööd kilpnäärme talitlus. Selle alatalitluse korral võivad Utenko sõnul esineda ka sümptomid nagu mälu halvenemine, meeleolulangus, väsimus ning jõudluse vähenemine. Kilpnäärme alatalitlust esineb rohkem naistel.

Raud, B12 ja foolhape

B12-vitamiin koos foolhappe ja rauaga osaleb punavereliblede valmimisprotsessis ja närvikoe arenemises ning talitluses. Rauavarudel ehk ferritiini näitajal tasub arsti sõnul silma peal hoida regulaarselt. «Rauapuuduse põhjuseks võib olla suurenenud organismi vajadus näiteks raseduse, imetamise või kasvamise ajal,» seletab dr Utenko. Ta lisab, et kohvi, karastusjoogi või teega liialdamine vähendab rauavarude imendumist, samuti nagu peensoole ja seedetrakti haigused. Rauavaegust organismis võib tekitada suurenenud verekadu näiteks menstruatsiooni ajal ja vere annetamise järgselt.

Rauavarude nappus võib tekkida ka sportlastel ja neil, kellel on pidevalt suur füüsiline koormus. Seisundit, kus hemoglobiinitase on korras, aga rauavarusid napib, nimetatakse varjatud raua defitsiidiks.

Mäluhäireid ei tasu jätta tähelepanuta ja ohumärkide ilmnemisel tuleks konsulteerida spetsialistiga. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles