Euroopas kostavad nõudmised kohustuslikust vaktsineerimisest (5)

Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Shutterstock

Mitmed Euroopa riigid teatasid eelmisel nädalal lisandunud nõudmistest muuta vaktsineerimine kohustuslikuks, sealhulgas ka Soome.

Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni sõnul peab ka EL kaaluma vaktsineerimise kohustuslikuks muutmist.

Paljudes Euroopa riikides ongi juba kaitsepookimine osale elanikkonnast kohustuslik.

Austria on seni üks vähestest Euroopa riikidest, kes kavatseb vaktsineerimise muuta kohustuslikuks kõigile. Märtsi alguseks peavad kõik riigi elanikud viiruse vastu poogitud olema. Kaitsesüstimisest keeldujaid ootab rahatrahv, mõningatel juhtudel isegi vanglakaristus.

Ka Saksa parlament hääletab veel enne aasta lõppu selle üle, kas vaktsineerimine peaks kõigile kohustuslik olema. Lisaks võttis Saksamaa reedel vastu seaduse, millega muudetakse vaktsineerimine kohustuslikuks kõigile tervishoiutöötajatele.

Paljud riigid tegidki pookimise kohustuslikuks teatud osale elanikest, näiteks tervishoiutöötajatele.

Itaalia oli üks esimestest riikidest, kes nõudis patsientide kaitsmise eesmärgil tervishoiutöötajatelt vaktsineerimist.

Septembris tegi sama ka Prantsusmaa, lisaks plaanivad sama teha Poola ja Suurbritannia, kes kavatsevad järgmisest kevadest tervishoiutöötajatele vaktsineerimise kohustuslikuks muuta.

Kreeka ja Tšehhi teatasid, et muudavad vaktsineerimise kohustuslikuks kõigile üle 60-aastastele inimestele. Kreeka teatas, et kavatseb edaspidi trahvida üle 60-aastaseid, kes poogitud pole.

Lisaks kehtivad paljudes riikides reeglid, millega piiratakse mittevaktsineeritud inimeste sissepääsu erinevatesse kohtadesse. Muu hulgas nõuavad Kreeka ja Itaalia mitmesse avalikku kohta sisenemisel vaktsineerimispassi.

Ka Eestis kehtestati vaktsineerimata inimestele sügisest karmimad piirangud, et riigis hüppeliselt tõusnud nakkuste arvu tagasi tõmmata. Reeglina vaktsineerimata inimesed avalikesse kohtadesse sisse ei saa.

Üheks erandiks Euroopas on Rootsi. Rootsi tervishoiuministeeriumi esindaja kinnitas Euronewsile, et riigil pole kavas vaktsineerimist kohustuslikuks muuta.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles