Teadlased tuvastasid lihtsa mooduse, mis paneb aju paremini tööle (6)

PM Tervis
Copy
Füüsiline aktiivsus tagab samuti parema ajutervise.
Füüsiline aktiivsus tagab samuti parema ajutervise. Foto: Shutterstock

Jooksmine võib olla vaimse tervise parandamiseks kasulik tegevus. Jaapanis asuva Tsukuba ülikooli teadlased tuvastasid, et vaid 10 minutit mõõduka intensiivsusega jooksmist suurendab verevoolu eesajukoorde ajuosasse, mis mängib olulist rolli meeleolu ja täidesaatvate funktsioonide kontrollimisel.

On selgeid tõendeid selle kohta, et kehalisel aktiivsusel on palju eeliseid, näiteks võime parandada meeleolu, kuid varasemates uuringutes uuriti sageli jalgrattasõitu. Jooksmine on aga alati mänginud olulist rolli inimeste heaolus, vahendab Tsukuba ülikool.

Sellest hoolimata ei olnud teadlased veel põhjalikult uurinud jooksmise mõju ajupiirkondadele, mis kontrollivad meeleolu ja täidesaatvaid funktsioone. «Arvestades jooksu ajal tasakaalu, liikumise ja tõukejõu koordineerimiseks vajalikku täidesaatva kontrolli ulatust, on loogiline, et eesajukoores suureneb neuronite aktivatsioon ja et ajuressursside suurenemisest saavad kasu ka teised selle piirkonna funktsioonid,» selgitab professor Hideaki Soya.

Oma hüpoteesi kontrollimiseks kasutas uurimisrühm stroopi testi. Ülesandes näidati uuritavatele ebakõlas olevat informatsiooni. Näiteks ühes ülesandes näidati rohelisega kirjutatud sõna «punane» ja osaleja peab värvi nimetama, mitte sõna ette lugema. Selleks peab aju töötlema mõlemat teabekogumit ja pärssima kõrvalist teavet. 

Tulemused näitasid, et pärast 10-minutilist mõõduka intensiivsusega jooksmist paranesid stroopi testis tulemused. Lisaks täheldati, et ajukoore aktiivsus oli stroopi ülesandeid sooritades märkimisväärselt suurenenud.

Pärast jooksmist teatasid osalejad, et neil on parem tuju. «Seda toetasid meeleolu reguleerimisega seotud prefrontaalsete ajukoore piirkondade kokkulangevad aktivatsioonid,» lisab uuringu peamine autor Chorphaka Damrongthai.

Uuring avaldati teadusajakirjas Scientific Reports.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles