NÄDALA KOKKUVÕTE ⟩ Suvekuumus teeb tervisele liiga

PM Tervis
Copy
Suvekuumus on tervisele ohtlik.
Suvekuumus on tervisele ohtlik. Foto: Shutterstock

Postimehe terviseportaal teeb ülevaate soovitustest, kuidas end ja oma tervist kuumal suvepäeval hoida. 

1. Tallinna kiirabi juhib tähelepanu, et praeguste erakordselt kuumade ilmadega tuleks olla päikesega väga ettevaatlik ja juua rohkelt vett.

Päeval õues töötades või liikudes tuleks leida vähemalt üks kord tunnis aega lasta kehal jahtuda, kas õues varjus või kunstkliimaga ruumis. Riided peavad olema õhku läbilaskvad ja võimaldama higi aurustumist. Õues olles on vajalik kerge peakate, et vältida päikesepistet. Vett tuleb juua 2–2,5 liitrit päevas.

Vanematel inimestel ja krooniliste haigustega inimestel tuleks kõik poes- ja turulkäigud teha enne keskpäeva.

2. Suvi ja kõrged temperatuurid võivad ohtlikuks muutuda ka mitte füüsilist tegevust tehes, kuid kuidas tunnevad jooksjad ära piiri, millal on sportimiseks liiga palav?

Sobivust hinnatakse õhuniiskuse ja temperatuuri mõõdikute järgi. Näiteks kui õhutemperatuur on 31°C, kuid suhteline õhuniiskus on 85%, siis tundub see justkui 46°C. Nii kõrge õhuniiskus häirib higi aurustamist ja seetõttu ei saa keha ennast jahutada.

3. Palava ilmaga tuleb meeles pidada, et autod muutuvad kiiresti tulikuumaks nagu saunalava ning seetõttu ei tohi suletud akendega autosse jätta lapsi ega lemmikloomi isegi lühikeseks ajaks.

Kui päikesevalgus auto akendest sisse tungib, siis soojendab see armatuurlauda ning istmeid, mis selle tulemusena omakorda soojust edasi kiirgavad. Kui auto aknad on kinni, siis tõuseb autos juba poole tunniga temperatuur ca 30 kraadi võrra.

4. Melanoomi haigestumise numbrid tõusevad nii Eestis kui ka mujal maailmas iga aastaga ning järjest enam haigestuvad ka nooremad inimesed.

Melanoomi riskifaktorid on perekondlik eelsoodumus, hele nahk ja kalduvus päikesepõletuste tekkeks, kaasasündinud sünnimärgid, nende rohke arv. Samuti päikesepõletuste esinemine elu jooksul, solaariumi kasutamine ja liigne UV-kiirguse käes olemine. 

Enne 15. eluaastat saadud UV-kiirgus tõstab hilisemas elus oluliselt melanoomi haigestumise riski - seega peaksid lapsed kasutama kaitsvat riietust ning laia toimespektriga päikesekaitse kreemi (SPF50), mis sisaldab füüsikalisi blokaatoreid nagu tsinkoksiid ja titaaniumdioksiid.

5. Millal on tegu kuumarabandusega? Tõenäoliselt on tegu kuumarabandusega, kui keha temperatuur kiiresti tõuseb, higistamine peatub ning organism ei suuda ise maha jahtuda. Kehatemperatuur võib 10 kuni 15 minutiga tõusta kuni 41° C või rohkem. Kuumarabandus võib põhjustada surma või püsiva puude kui kiiresti esmaabi ei osutata. Sümptomiteks võivad olla veel ka iiveldus, tuikav peavalu, meeltesegadus või peapööritus. 

Kuidas kannatanut aidata?

  • toimeta kuumarabanduse ohver jahedasse varjulisse paika;
  • jahuta kannatanu kiiresti, kasutades ükskõik milliseid käepäraseid vahendeid. Näiteks, paiguta inimene jaheda dušši alla; pritsi aiavoolikust jahedat vett või niisutada teda jahedasse vette kastetud käsnaga või märgade jahedate rättide või paberiga ja võimalusele lehvita talle jahedamat õhku (ventilaator, konditsioneer jne);
  • mõõda aegajalt kuumarabanduse ohvri kehatemperatuuri ja jätka tema jahutamist kuni kehatemperatuur langeb vähemalt alla 39° C.

6. Kuumade ilmadega peab inimorganism rohkem pingutama, et temperatuuri normaalsena hoida. Näiteks lööb süda siis kiiremini ja pumpab verd intensiivsemalt, et aidata keha jahutada. 

Füüsilise tegevusega võib tegeleda varahommikul või hilisõhtul, mil on jahedab. Päevasel ajal sportida ei tasu, see teeb ka südamele liiga. Kui aga südamesse lööb terav valu ehk tekivad stenokardia sümptomid, võib apteekrilt küsida nitroglütseriini kohta, mis on nagu südame esmaabi.

Suvel tasuta trenni!

Juulikuus saab Nõmmel alguse tasuta suvetreeningute sari, mille käigus on võimalik kahe kuu jooksul osa võtta 16 erinevast välitreeningust. Esmakordselt toimub ka 26. juulil Nõmmel hommikune trenn, mis annab päevale hea stardi.

Suvel saavad noored osaleda Lasnamäel mitmetel tasuta treeningutel. Lisaks on avalikuks kasutamiseks Lasnamäel avatud suvel kolme kooli staadionid.

Kuni 31. augustini toimuvad Lasnamäel erinevad tasuta treeningud:

  • Korvpalli treeningud toimuvad esmaspäeviti ja kolmapäeviti kell 15.00-16.30 Tondiraba pargi väliväljakul.
  • Tõukeratta treeningud toimuvad teisipäeviti kell 14.00-15.00 Tondiraba pargis ja neljapäeviti kell 14.00-15.00 Tondiloo pargis (Kivila park). Treeningus osalemiseks on vajalik isikliku tõukeratta ja kiivri olemasolu.
  • Võrkpalli treeningud toimuvad teisipäeviti ja neljapäeviti kell 14.00-16.00 Tondiraba pargi väliväljakul.
  • Jalgpalli treeningud toimuvad esmaspäeviti ja kolmapäeviti kell 14.00-16.00 Tallinna Mahtra Põhikooli staadionil (Mahtra 60) ja teisipäeviti ja neljapäeviti kell 14.00-16.00 FC Ajaxi staadionil (Võidujooksu 8a).
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles