Selle vitamiini tarbimine võib leevendada depressiooni sümptomeid täiskasvanutel

PM Tervis
Copy
Depressioonis naine
Depressioonis naine Foto: Shutterstock

Ulatuslik metaanalüüs viitab sellele, et D-vitamiini lisamine võib depressiooni diagnoosiga täiskasvanutel leevendada haiguse sümptomeid, kirjutab Science Daily

Depressioon põhjustab kogu maailmas märkimisväärset haiguskoormust. Praeguste antidepressantide efektiivsus on sageli ebapiisav, mistõttu on sümptomite leevendamiseks otsitud rohkem võimalusi. 

Arvatakse, et D-vitamiin reguleerib kesknärvisüsteemi funktsioone, mille häireid on seostatud depressiooniga. Lisaks on läbilõikeuuringutes täheldatud seost depressiivsete sümptomite ja D-vitamiini vaeguse vahel. 

Varasemad metaanalüüsid D-vitamiini tarbimise mõju kohta depressioonis inimestel on olnud ebaselged. Soome, Austraalia ja USA teadlased võtsid nüüd vaatluse alla 41 erineva uuringu tulemused ja analüüsisid neid. 

Kuigi uuringutes kasutatavad D-vitamiini kogused olid erinevad, siis näitasid tulemused, et vitamiini manustamine oli platseebost tõhusam. 

«Need leiud aitavad heita valgust depressiooni ravimise erinevatele võimalustele,» sõnas Ida-Soome ülikooli doktorant ja uuringu juhtivautor Tuomas Mikola. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles