Selle nädala terviseuudised, mida sa pead teadma

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Need on selle nädala kõige olulisemad terviseuudised. 

1. Levinud seadmed võivad muuta inimese kiiremini vanaks

Ohtralt ekraaniaega on seostatud rasvumise ja psühholoogiliste probleemidega. Nüüd tuvastati uus probleem – äädikakärbeste uuring näitab, et seadmetest kiirguv sinine valgus võib mõjutada rakkude põhifunktsioone ning soodustada kiiremat vananemist. 

2. TAI: rinnavähi ja emakakaelavähi sõeluuringul osalemine on kasvanud

Täna Tervise Arengu Instituudi (TAI) avaldatud andmetest selgub, et 2021. aastal osales rinnavähi sõeluuringul 57,9 protsenti sihtrühma kuuluvatest naistest, mida on 5,7 protsendi võrra enam kui aastal 2020.

Rinnavähi sõeluuringule kutsutakse naisi vanuses 50–68 iga 2 aasta järel. Tänavu oodatakse rinnavähi sõeluuringule naisi sünniaastatega 1954, 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966, 1968, 1970 ja 1972.

3. Perearst: Eestis lokkab libameditsiin, inimestel tekivad neeru- ja maksaprobleemid

Tabasalu perearst Piret Rospu kirjutab ajakirjas Perearst, et juba vähemalt paarkümmend aastat toimunud vaktsineerimisvastasuse ja pseudomeditsiini teooriate ning kliinikute importimine Eestisse. 

«Mulle tundub, et mida paremal majanduslikul järjel on inimesed ja mida vähem aega nende elust sööb ära töö, seda rohkem on neil aega tegeleda rumalustega. Kas puuduliku hariduse tõttu või põhjendamatult kõrge enesehinnangu pinnalt võetakse endale eksperdi roll, jagatakse ebapädevat meditsiinilist infot, hakatakse nõu andma terviseküsimustes. See on selgelt ohtlik ja kahjulik ning need tagajärjed jõuavad meditsiini, kus me peame ühiskonnana selle kinni maksma,» ütleb arst.

4. Eesti laste liikumisaktiivsus on paranenud

Tartu Ülikooli liikumislabori eestvedamisel koostatud laste ja noorte liikumisaktiivsuse «tunnistuselt» selgub, et laste ja noorte liikumisaktiivsus on varasema ajaga võrreldes paranenud, kuid on siiski madal.

Värskest ülevaatest selgub samuti, et lapsed ja noored veedavad jätkuvalt liiga palju aega ekraanide ees ning vaid 21 protsenti lastest on vabal ajal ekraani ees vähem kui kaks tundi.

5. Indias leivib uus väga nakkav tomatigripp 

Rohkem kui 82 alla 5-aastast last India lõunaosas on nakatunud niinimetatud tomatigrippi, mis sai oma nime punaste villide järgi, mis nakatunu kehale ilmuvad. 

Haiguste tõrje ja ennetamise keskuste (CDC) andmetel on tomatigripp küll nakkav aga tavaliselt mitte tõsine haigus.

6. Teadlased avastasid uue suure südamehaiguste riskiteguri

Barcelonas toimunud Euroopa kardioloogide seltsi aastakongressil tutvustas Leuveni ülikooli juhitud rahvusvaheline uurimisrühm uuringut 19 kõige levinuma autoimmuunhaiguse ja südame-veresoonkonnahaiguste võimalike seoste kohta. Tulemused näitavad, et autoimmuunhaigusega patsientidel on oluliselt suurem risk (1,4–3,6 korda olenevalt autoimmuunhaigusest) haigestuda südame-veresoonkonnahaigustesse.

7. Uuringus selgus, millised seksuaalhäired kimbutavad Eesti mehi

Hiljuti läbi viidud Eesti meeste terviseuuring näitas, et kolmandik 40-49-aastastest meestest polnud rahul oma seksuaaleluga. Seemnepurske- ja erektsioonihäireid esines igal viiendal ning seksuaalse huvi langus igal seitsmendal mehel. 

TASUB TEADA!

Tallinnas saab taas kuni 12-aastasele lapsele arsti koju kutsuda

Koduarsti saab kutsuda reedest pühapäevani kuni 12 aastastele haigestunud lastele. Vajadusel väljastavad koduarstibrigaadid ka ravimretsepte. Visiite võtab vastu Tallinna Kiirabi dispetšer telefonil 6971145 kella 12–20.

Euroopa Ravimiamet kiitis heaks omikronile suunatud Moderna koroonavaktsiini

Euroopa Ravimiameti (EMA) inimravimite komitee (CHMP) võttis vastu positiivse otsuse, andes tingimusliku müügiloa Moderna järgmise põlvkonna kahevalentsele vaktsiinile Spikevax Original/Omicron BA.1. Vaktsiin sisaldab mRNA-1273e ja vaktsiinikandidaati, mis on suunatud probleemsele omikroni variandile (BA.1).

Sel sügisel on riskirühmadele gripivaktsiin tasuta

Alates oktoobri keskpaigast on tasuta gripivaktsiini kättesaadav üld- ja erihoolekande teenusel olevatele inimestele, kõigile üle 60-aastastele, rasedatele, kuni 7-aastastele lastele ning gripi riskirühma kuuluvatele alaealistele. Gripi vastu vaktsineerimise eest tasub Eesti Haigekassa, kes on sellel aastal hankinud 131 000 doosi vaktsiini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles