NÄDALA KOKKUVÕTE Kõige olulisemad terviseuudised

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Postimehe terviseportaal valis välja selle nädala kõige loetumad ja olulisemad terviseuudised. 

1. Infarktiriski tõstab oluliselt üllatav tegur

Uuringus analüüsiti iga südame-veresoonkonnahaigustest põhjustatud surmaga seotud teguri mõju. Südameinfarkti riski suurendavad tegurid on kõrge veresuhkur (hüperglükeemia), rasvumine, ebasoodne kolesteroolitase, kõrge vererõhk (hüpertensioon) ja suitsetamine. Leiti, et hüperglükeemia oli suremusega seotud 5–10 korda rohkem kui teised tegurid.

2. Uuringus ilmnes, kellel kaovad koroona antikehad kiiremini

Kataloonia elanike hulgas viidi läbi uuring, millest võttis osa 1076 inimest. Leiti, et 36 protsendil nakatunud, kuid vaktsineerimata inimestest, ei olnud antikehad aasta pärast nakatumist enam tuvastatavad, eriti üle 60-aastastel ja suitsetajatel. Lisaks tekitas vaktsineerimine märkimisväärselt kõrgema antikehade taseme inimestel, kel oli varem olnud nakkus, võrreldes nendega, kes polnud varem nakatunud.

3. Hiina soovitab pärast ahvirõugete juhtu välismaalasi mitte puudutada

Hiina teatas reedel esimesest kinnitust leidnud ahvirõugete juhust riigis, nakatunu saabus hiljuti välismaalt ja on karantiinis. «Võimaliku ahvirõugetesse nakatumise vältimiseks ning osana meie tervislikust eluviisist soovitatakse otsest nahakontakti välismaalastega vältida,» ütles nakkushaiguste kontrolli ja ennetamise keskuse peaepidemioloog Wu Zunyou.

4. Kardioloog toob välja kaks olulist tegurit, mis halvendavad verevarustust

15.06.2022, Tallinn, dr Margus Viigimaa.
15.06.2022, Tallinn, dr Margus Viigimaa. Foto: Sander Ilvest

Põhja-Eesti regionaalhaigla kardioloog Margus Viigimaa tuletab meelde, et südamehaigusteni viivad suurimad mõjutatavad riskitegurid on suitsetamine, kõrge vererõhk, kolesterooli sisaldus veres ja liigne veresuhkur. Vererõhk peaks kardioloogi sõnul olema 120/80 mm Hg. Südant koormav kõrge vererõhk võib arsti sõnul aja jooksul kahjustada ka teisi organeid, näiteks neere ning aju.

5. Avastati kaalukaotuse salarelv – lihtne liigutus põletab rasva mühinal isegi istudes

Houstoni ülikooli teadlased avastasid, et sääres asuv lihas, mis moodustab ühe protsendi kehakaalust, võib õige aktiveerimise korral oluliselt parandada ka ülejäänud keha ainevahetusprotsesse. Niinimetatud «tallatõuked» tõstavad tundideks tallalihase ainevahetust isegi istudes. Tallalihas (soleus – lad.k) on jala tagumine lihas, mis kulgeb põlveõndlast kannani.

«Me pole kunagi arvanud, et sellel lihasel on seda tüüpi võimsus. Keegi pole kunagi uurinud, kuidas seda oma tervise parandamiseks kasutada,» ütles Hamilton. «Kui tallalihas on õigesti aktiveeritud, võib see tõsta kohalikku oksüdatiivset ainevahetust tundideks, mitte ainult minutiteks, ja teeb seda erinevat kütusesegu kasutades.»

TASUB TEADA!

Eestis on tänavu tuvastatud puukborrelioos 2473 korral

Puugid põhjustavad inimesele kaht tõsist haigust: puukborrelioosi ja puukentsefaliiti. Puukentsefaliiti haigestumise vältimiseks on loodud vaktsiin, kuid puukborrelioosile ehk Lyme’i tõvele vaktsiini pole. Kõige rohkem juhtusid diagnoositi Tallinas 333, Harjumaal 175, Tartumaal 164 ning Pärnumaal 152. 

Esmaabi vajavad igal aastal sajad tuhanded inimesed: kas sina oskad aidata?

Eestis tehakse aastas umbes 300 000 kiirabiväljakutset. Kõik need ei ole elukriitilised, kuid kui elu on ohus, lähevad kõrvalseisjad appi vaid kolmandikul juhtudest. Vähene esmaabioskus maksab seega igal aastal kümneid inimelusid. Eesti Punane Rist kutsub osalema esmaabi koolitusel. Koolituskalendri leiad siit

Kuidas insuldist kiiremini taastuda

23. septembril toimuv seminar «Toetav taastumine» annab näpunäiteid insuldihaige füüsilise ja vaimse tervise kiiremaks ja efektiivsemaks taastamiseks. Seminar on suunatud insuldihaigetele, sellest taastujatele ja lähedastele ning huvilistele. Osalemine on tasuta. 

Venemaalt avastatud koroonaga sarnanev viirus võib ohustada inimesi

Vene nahkhiirtelt hiljuti avastatud viirus sarnaneb Covid-19 põhjustava koroonaviirusega ja on tõenäoliselt võimeline nakatama inimesi, kui see peaks levima. Meeskond leidis, et sarnaselt SARS-CoV-2ga suudab Khosta-2 ogavalk seonduda inimrakkude pinnal olevate ACE2 retseptoritega, andes nii viirusele voli rakku tungida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles