NÄDALA KOKKUVÕTE Oktoobris jõudis Eestisse gripihooaeg

PM Tervis
Copy
Grippi haigestumie riski saab vähendada selle vastu vaktsineerides.
Grippi haigestumie riski saab vähendada selle vastu vaktsineerides. Foto: Margus Ansu

Sügis toob mitmeid haiguseid ning seetõttu on oluline enda tervise eest hoolitseda. Postimehe terviseportaal on kirja pannud mööduva nädala kõige olulisemad terviseuudised. 

Arst avaldab, mis soodustab rinnavähi teket

Ülekaal pole tervisele kindlasti mitte kasulik. Nüüd on selgunud, et see võib soodustada ka rinnavähi teket. Ida-Tallinna keskhaigla mammoloog-naistearst Gabor Szirko täpsustab, et rinnavähi teket soodustava liigse kehakaalu mõju ilmneb alles pärast 10. postmenopausi aastat.

Levinud aine võib põhjustada kopsukahjustuse

Diatsetüüli, mis annab mikrolaineahjus prõksuvale popkornile võise maitse, seostati esimest korda lõhna- ja maitseainetega seotud kopsuhaigusega 2000. aastate alguses, kui rühm endisi popkornitehase töötajaid haigestus. Hiljuti on sarnast kopsuhaigust täheldatud kohviröstijate seas, kes hingavad sisse suures kontsentratsioonis diatsetüüli, mis on kohvi röstimisprotsessi loomulik kõrvalsaadus. Uuring hiirtega näitas, et kokkupuude diatsetüüliga lühikese aja jooksul ei põhjustanud palju kopsukahjustusi, kuid kui lisada veel gripp, siis surid enam kui pooled hiirtest.

Päevas tuleb teha nii palju samme, et hoida ära kaalutõus

Päevas 8600 sammu astumine hoiab uue uuringu kohaselt täiskasvanutel ära kehakaalu tõusu. Ülekaalulised täiskasvanud võivad rasvumise tõenäosust poole võrra vähendada, lisades veel 2400 sammu, mis teeb kokku 11 000 sammu päevas.

Müüt või tõde: kas teist korda keedetud vett tohib juua?

On laialt levinud väited, et vee uuesti keetmine on ohtlik ja võib pikemas perspektiivis olla tervistkahjustav. Kui teie kraanivesi on aga puhas, kontrollitud ja destilleeritud, siis ei juhtu teist korda vett keetes mitte midagi. Samuti ei juhtu midagi ka kolmandal või neljandal korral. Reegel on järgnev: kui kraanivesi on joogikõlblik, siis ei juhtu mitu korda vett keetes mitte midagi.

Ettevõtte väitel tuvastas tehisintellekt Putinil tõsise haiguse

​Ülemaailmse telekommunikatsiooniettevõtte Aculab väitel tuvastasid nende eksperdid tehisintellekti kasutades Venemaa president Vladimir Putinil Parkinsoni haiguse. Viimast on kahtlustatud juba pikemat aega. 

TASUB TEADA!

Igal aastal jääb Eestis 200 000 inimest vaimse tervise abita

Iga neljas eestlane kogeb aasta jooksul vaimse tervise probleeme ning igal aastal jääb Eestis 200 000 inimest vajaliku vaimse tervise abita. Igal aastal jätavad vaimse tervise probleemid Eesti majandusse kaitse-eelarve suuruse augu. OECD ja Euroopa Liidu hinnangul kaotab Eesti vaimse tervise probleemide tõttu iga aasta 2,8 protsenti SKTst, 2021. aasta arvudes tähendab see pea miljardi euro suurust kulu.

Gripi vastu saab apteekides vaktsineerida sellest nädalast

Alates sellest nädalast saab enam kui 30 apteegis üle Eesti vaktsineerida gripi vastu. Kuni riigi poolt riskirühmadele hangitava tasuta vaktsiini saabumiseni pakutavad apteegid ainult tasulist teenust. Sel aastal on riik laiendanud tasuta gripi vastu vaktsineerimist täiendavatele riskirühmadele. Tasuta saavad gripi vastu vaktsineerida 60+ vanuses inimesed, alla seitsmeaastased lapsed ja lapseootel naised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles