Dementsuse riski alandab üsna tavaline ravimeetod

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Gerd Altmann, Pixabay
  • Lisaks südametervise kasudele aitab kõrge vererõhu alandamine ka dementsuseriski vähendada
  • Hinnanguliselt on dementsuse hinnaks täna kuni 40 000 dollarit inimese kohta aastas

Enam kui 28 000 inimest hõlmanud analüüs andis tugevad tõendid selle kohta, et kõrge vererõhu alandamine hilisemas eas võib vähendada dementsuse tekke riski.

Dr Ruth Peters, Uus-Lõuna-Walesi ülikooli õppejõud ja George'i instituudi dementsuse programmi juht ütles, et kuna dementsuse ravis pole olulisi läbimurdeid olnud, siis on haiguse väljakujunemise riski vähendamine väga vajalik.

«Arvestades rahvastiku vananemist ja dementsusega inimeste hooldamise suuri kulusid, võib isegi väikesel vähendamisel olla märkimisväärne ülemaailmne mõju. Meie uuring näitab, et kergesti kättesaadavate ravimeetodite kasutamine vererõhu alandamiseks on praegu üks meie parimaid võimalusi selle salakavala haigusega võitlemiseks,» ütles ta.

Dementsus on kiiresti muutumas ülemaailmseks epideemiaks, mis mõjutab praegu hinnanguliselt 50 miljonit inimest kogu maailmas. Prognoositakse, et see arv kolmekordistub 2050. aastaks – peamiselt rahvastiku vananemise tõttu. Praegu tekitab see seisund kahju hinnanguliselt 20 000 kuni 40 000 USA dollarit inimese kohta aastas.

Dr Peters selgitas, et kuigi paljudes uuringutes on vaadeldud vererõhu alandamise kasu tervisele, ei vaadatud neis enamasti mõju dementsusele. Veelgi vähem on uuringuid, mis oleksid tehtud platseebokontrolliga. Enamik uuringuid peatati varakult, kuna vererõhu languse kasulik mõju südame- ja veresoonkonna tervisele ilmnes kiiresti – palju kiiremini, kui mõju dementsuse tekkele analüüsida saaks, sest dementsuse väljakujunemine kestab kaua.

Vererõhu ja dementsuse vahelise seose põhjalikumaks uurimiseks analüüsisid teadlased viit topeltpimedat platseebokontrolliga randomiseeritud uuringut, milles kasutati erinevaid vererõhku langetavaid ravimeetodeid ja jälgiti patsiente kuni dementsuse tekkeni.

Neisse uuringutesse oli kaasatud kokku 28 008 kõrge vererõhuga inimest 20 riigist, kelle keskmine vanus oli 69 aastat. Inimesi jälgiti neis uuringutes keskmiselt veidi üle nelja aasta. 

Dr Peters ütleb, et kõrge vererõhu püsiv langetamine vähendab dementsuse tekke tõenäosust vanemaealiste seas. «Meie tulemused viitavad üldjoontes lineaarsele seosele vererõhu languse ja väiksema dementsuse riski vahel, olenemata sellest, millist tüüpi ravi kasutati.»

Teadlased loodavad, et ühelt poolt aitavad tulemused välja töötada rahvatervise meetmeid, mis aeglustavad dementsuse epideemiat, ja teisalt aitavad teha raviotsuseid siis, kui tekivad kõhklused küsimuses, kui palju peaks vererõhku vanemas eas alandama.

«Meie uuring pakub parimaid olemasolevaid tõendeid, mis näitavad, et vererõhku langetav ravi mitme aasta jooksul vähendab dementsuse riski. Me ei näinud mingeid tõendeid kahju kohta,» ütles dr Peters.

«Kuid mida me veel ei tea, on see, kas vererõhu täiendav alandamine inimestel, kellel see on juba hästi kontrollitud, või varasem ravi alustamine vähendaks pikaajalist dementsuse riski,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles