Tartu Tervishoiu Kõrgkooli rakendusuuring tõestas toitumiskava positiivset mõju

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Shutterstock

Tartu Tervishoiu Kõrgkool viis läbi rakendusuuringu «Varjatud nälguse esinemine regulaarselt suure koormusega treenivate, erinevaid toitumiskavu järgivate ja >65-aastaste naiste seas». 

Praeguseks on läbiviidud rakendusuuringust valminud kolm lõputööd. Esimene neist on füsioterpeudi õppekava lõputöö «Fitlap toitumiskava järgivate naiste luutihedus ja sellega seotud vereparameetrid», mille autorid on Kaisa Lohu, Ülle Parm ja Anna-Liisa Tamm. Töö eesmärk oli selgitada regulaarselt antud toitumiskava järgivate naiste luutihedus ja seda mõjutavad tegurid võrdluses kontrollgrupiga.

Tervisekaitse spetsialisti õppekava lõputöö «Naiste luutihedus ja seda mõjutavad tegurid» autorid on Hannaliis Luts, Ülle Parm ja Anna-Liisa Tamm. Eesmärk oli selgitada luutihedus ja seda mõjutavad tegurid regulaarselt kehaliselt üliaktiivsete, regulaarselt Fitlapi toitumiskava järgijate, eakate (≥65-aastased) ja kontrollgrupi naiste seas.

Kolmanda töö «Varjatud nälgus erinevas vanuses, kehalise aktiivsuse tasemega ja Fitlap toitumiskava järgivate naiste seas» autorid on tervisekaitse spetsialisti õppekava õppurid Britt-Marleen Rannula, Anna-Liisa Tamm ja Ülle Parm. Töö eesmärk oli selgitada Eesti naiste mikro- ja makrotoitainete saadavus toidust. Valim oli sama, mis eelmainitud tööl.

Luutihedus on kõige informatiivsem luu tervisenäitaja. Üks levinumaid luutihedusega seotud probleeme on luude hõrenemine ehk osteoporoos. See põhjustab luumurde, liikumisvõime vähenemist, alandab elukvaliteeti ja suurendab suremuse riski. Sageli inimesed ei ole oma luude tervisliku seisundiga kursis ja osteoporoos avastatakse alles pärast mõnda luumurdu. Osteoporoosi ennetamiseks tuleb lapseeas tasakaalustatult toituda ja olla füüsiliselt aktiivne – see aitab saavutada võimalikult suurt luumassi. Täiskasvanuna tuleks luude hea tervise säilitamiseks samuti toituda tasakaalustatult, olla füüsiliselt aktiivne, vältida suitsetamist ja liigset alkoholi tarbimist.

Tõeline nälgus on olukord, kus inimene ei saa piisavalt toitu ehk toidust saadav energia on väiksem, kui inimene vajaks. Varjatud nälguse puhul saadakse toidust küll piisav hulk energiat, kuid puudu jääb mikrotoitainetest. Kuigi maailmas ülekaalulisuse probleem on aina kasvav, mis tähendab, et toitu tarbitakse isegi rohkem, kui vajatakse, on varjatud nälgusest puudutatud enam kui kaks miljardit inimest. Mikrotoitained – vitamiinid ja mineraalained – on vajalikud füüsilisele ja vaimsele arengule, immuunsüsteemile ja paljude organismis toimuvate protsesside jaoks.

Uuringust selgus, et Fitlapi toitumiskava järgimine tõstab regressioonanalüüsi põhjal luutihedust igas uuritud piirkonnas (kogu keha, lumbaalpiirkond, reieluu kael) ja toitumiskava pikaajalisel kasutamisel (minimaalselt kolm aastat) on positiivne mõju naiste luutihedusele. Täpsemaid tulemusi saad lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles