Loe, milliseid sümptomeid põhjustab südamekasvaja

PM Tervis
Copy
Südameprobleemiga sportlane. Pilt on illustratiivne.
Südameprobleemiga sportlane. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Kopsu-, rinna- ja eesnäärmevähist on kõik kuulnud, ent südamekasvaja on märksa haruldasem. Miks see niimoodi on?

Primaarne südamevähk esineb umbes 50 inimesel miljonist, rääkis kardioloog Salim Hayek portaalile Reader’s Digest. Selleks, et mõista, miks südamevähki nii harva esineb, tuleb teada, kuidas vähk kehas üldiselt levib. Kuna rakud kasvavad ning jagunevad pidevalt, võivad neis nii geneetiliste kui ka keskkondlike tegurite mõjul tekkida mutatsioonid. Muteerunud rakud hakkavad kiiresti kasvama ning jagunema ja eiravad signaale, mis üldjuhul need hävitaks. Lõpuks võivad nad moodustada vähkkasvaja.

Süda on haavatav paljude keskkonnamõjude ning haiguste osas, ent iroonilisel kombel on see vähi eest üsna hästi kaitstud. «Enamik südamelihase rakke ei suuda jaguneda ega kasvada. Need rakud on spetsialiseerunud oma põhilistele funktsioonidele ning neil on olemas mehhanismid, mis ei võimalda neil taastekkida,» kirjeldas kardioloog. Kuna rakud pole võimelised kiiresti taastuma, on neil seepärast väga raske ka parandada südamekahjustusi.

Süda on suhteliselt turvaliselt kaitstud ka keskkondlike tegurite eest. «Südamel on väiksem tõenäosus puutuda kokku vähkitekitavate ühenditega. Näiteks kui suitsetades jõuavad need ühendid kopsudesse, siis süda on sellega võrreldes kaitstud,» lisas Hayek. Küll aga võib vähk südamesse oma siirdeid ajada siis, kui see on esinenud juba mujal kehas – näiteks melanoom, leukeemia, lümfoom, isegi kopsu- ja rinnavähk. Siis nimetatakse seda aga metastaatiliseks, mitte otseselt südamevähiks. Hayeki sõnul levib ligi kümnendik surmavatest vähijuhtudest südamesse. «Metastaseerunud vähk jõuab südameni tavaliselt vereringe kaudu või lähedalasuvate kudede kaudu näiteks rinnavähi puhul,» tõdes ta.

Harvade südamekasvaja juhtude puhul meenutavad sümptomid tavalist südamehaigust. Sümptomiteks võivad olla valu rinnus, südamepekslemine ning hingamisraskused. Levinud on ka ebatavaline kurnatus ning kaalukaotus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles