Loe, millist haigust võib ära hoida keto dieet

Jaana Otsa
, ajakirjanik
Copy
Ketogeeniline dieet on piisava valgusisalduse, äärmiselt piiratud süsivesikute sisalduse ja energiavajadust katva rasvasisaldusega dieet. See suunab keha põletama rasvu ja mitte süsivesikuid.
Ketogeeniline dieet on piisava valgusisalduse, äärmiselt piiratud süsivesikute sisalduse ja energiavajadust katva rasvasisaldusega dieet. See suunab keha põletama rasvu ja mitte süsivesikuid. Foto: Shutterstock

Uuest uurimusest selgunud avastus, mis väidab, et keto dieet suurendab oluliselt aju tervist toetavat molekuli taset, pakub lootust, et see võiks olla väärtuslik relv Alzheimeri vastu võitlemisel. Siiski on oluline mõista dieedi võimalikke riske ning selle tegelikku mõju ja potentsiaali.

Uus uurimus on leidnud, et keto dieet võib aidata edasi lükata Alzheimeri tõve varajase staadiumi kahjustuse teket, muutes ajurakkude omavahelist suhtlust.

Hiirtega läbiviidud uuringust selgub, et keto dieet suurendab oluliselt beeta-hüdroksübutüraadi (BHB) taset, mis aitab märkimisväärselt kaasa kognitiivsete funktsioonide säilimisele. See avastus pakub lootust, et keto dieet võib olla tõhus vahend Alzheimeri tõve ennetamisel ja selle alguse edasilükkamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles