Eestlase leitud hea nina Koerad suudavad haista seda rasket terviseseisundit

PM Tervis
Copy
Meditsiinilise koolituse saanud koerad suudavad haista vähkkasvajaid, diabeeti ning ka diabeedihaigete kõrget suhkruhulka veres, nüüd on lisandumas võimalus, et koerad suudavad tuvastada ka tekkivat posttraumaatilise stressisündroomi episoodi ja inimest selle eest hoiatada.
Meditsiinilise koolituse saanud koerad suudavad haista vähkkasvajaid, diabeeti ning ka diabeedihaigete kõrget suhkruhulka veres, nüüd on lisandumas võimalus, et koerad suudavad tuvastada ka tekkivat posttraumaatilise stressisündroomi episoodi ja inimest selle eest hoiatada. Foto: Unsplash / CC litsentsiga

Eesti loomateadlane ja huntide uurija ning koeratreener Laura Kiiroja on nüüdseks edukalt kätt proovinud ka sellega, kuidas õpetada koeri ära tundma stressimarkereid patsientide hingeõhus. Koerad on tuntud oma erakordse lõhnataju poolest, mis võimaldab neil varakult märgata mitmeid potentsiaalselt ohtlikke meditsiinilisi seisundeid, nagu eelseisvad krambid või äkiline hüpoglükeemia.

Nüüd on teadlased leidnud tõendeid selle kohta, et abikoerad võivad isegi nuusutada lähenevat PTSD (posttraumaatilise stressihäire) hoogu, õpetades kahte koera märkama inimeste hingamist, kellele on meenutatud traumasid.

«PTSD abikoerad on juba väljaõpetatud inimestele ärevushoogude ajal abi pakkumas,» ütles Laura Kiiroja Dalhousie ülikoolist, uuringu põhiautor, ajakirjas Frontiers in Allergy. «Siiani on koeri õpetatud reageerima käitumuslikele ja füüsilistele vihjetele. Meie uuring näitas, et vähemalt mõned koerad suudavad neid episoode tuvastada ka traumahäirega inimese väljahingatava õhu haistmise kaudu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles