Teadlased töötasid välja seljavalu liiki määrava testi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus test aitab teadlaste sõnul seljavalu liiki täpsemalt diagnoosida
Uus test aitab teadlaste sõnul seljavalu liiki täpsemalt diagnoosida Foto: EGERT KAMENIK/PM/EMF

USA ja Suurbritannia teadlased töötasid välja lihtsa testimismeetodi, mis võib aidata seljavalu käes kannatajate hädade põhjust täpsemini diagnoosida ja tõhusamalt ravida.

Kolmesadat kroonilise seljavalu käes kannatavat patsienti uurides välja töötatud diagnoosimismeetod koosneb kuuest küsimusest ja kümnest füüsilisest testist, kirjutab Healthday.

Meetodi loojate sõnul saab selle abil kindlaks määrata, millist liiki seljavalu käes patsient kannatab. Uurijad kinnitavad ka, et nende lähenemine on täpse diagnoosi panemisel tõhusam kui seljavalu puhul seni kasutatud skriiningtestid ja selgroo skaneerimised.

«Praegu mõõdavad arstid valu ainult küsides, kui hull see on, kasutades skaalat nõrgast valust mõõduka ja ägedani või paluvad patsientidel hinnata valu tugevust skaalal ühest kümneni,» sõnas uuringut juhtinud anesteesiaasjatundja Joachim Scholz. Tema sõnul ei võta need meetodid aga arvesse valu põhjustavaid mehhanisme.

«Närvivalu ja närvidest mitte tuleneva valu ravi on üsna erinev ja kui pannakse vale diagnoos, võivad patsiendid saada ravi, sealhulgas ka kirurgilist ravi, mis nende valu ei leevenda,» sõnas Scholz.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles