Kui palju võib alkoholi tarbida?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Tervise Arengu Instituut (TAI) on määratlenud alkoholi tarbimise riskipiirid, millest alates suureneb hüppeliselt risk erinevate tervisehäirete tekkimiseks.


Alkoholi tarbimine pole kunagi täiesti ohutu, kuid on TAI teatel madala terviseriskiga seni, kuni nädalas on vähemalt kolm alkoholivaba päeva ning mees ei tarbi päevas üle 4 ja naine üle 2 alkoholiühiku.

Alkoholiühikuks loetakse 10 grammi puhast alkoholi. See on kogus, mille terve täiskasvanud inimese organism suudab umbes ühe tunni jooksul lagundada. Sõltuvalt inimesest võib see aeg olla ka pikem.

Alkoholiühikute hulga arvutamiseks konkreetses joogis tuleb joogi kogus liitrites korrutada selle kangusega ning tulemus omakorda korrutada alkoholi erikaaluga 0,789 (ehk alkoholi suhtelise tihedusega vee tiheduse suhtes):

Kogus (liitrit) x kangus (%) x 0,789 = alkoholiühikute hulk

See tähendab, et näiteks pool liitrit siidrit kangusega 4,5% sisaldab 1,8 ühikut alkoholi, 0,75-liitrine pudel veini kangusega 14% aga 8,3 ühikut.

See valem annab küll ettekujutuse joodud alkoholi ühikute hulgast, aga mitte alkoholi verre imendumise kiirusest. Seepärast pole selle valemi abil võimalik oma joobeastet kindlaks teha, näiteks enne autorooli istumist.

Nimetatud riskipiirid kehtivad tervete täiskasvanute kohta. Alaealised, rasedad ja imetavad naised ei tohiks üldse juua.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles