Mida süüa enne magamaminekut?

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tavaliselt öeldakse, et enne magamaminekut ei tohiks üldse süüa. Kuid tegelikult aitab õigesti valitud une-eelne snäkk sul hoopis paremini magada, seejuures kaalus juurde võtmata. 

Texase ülikooli Andersoni vähikeskuse kliiniline dietoloog Stephanie Maxson selgitab ajakirja Time veebis, et eriti siis, kui oled söönud õhtust mõni tund enne voodisse minekut või oled füüsiliselt väga aktiivne (või mõlemat korraga), võib väike snäkk aidata stabiliseerida sinu veresuhkru taset pika öö jooksul. 

Miks peaksid mõtlema veresuhkru tasemele? Nagu teab enamik diabeetikuid, mõjutab veresuhkur söögiisu ja energiataset ning samuti meie organismi kalduvust ladestada või põletada rasva. «Madal hommikune veresuhkru tase teeb inimese loiuks ja teeb voodist tõusmise raskemaks,» selgitas Maxson, lisades, et madal veresuhkur võib ka keset ööd üles ajada või muul moel ööund häirida. 

Seega oleks ideaalne tagada stabiilne veresuhkru tase, kuid seda on raske teha, kui oled 10 või 12-14 tundi järjest söömata. See on ka üks põhjustest, miks toitumisspetsialistid rõhutavad alati hommikusöögi tähtsust.

«See on väga suur müüt, et me ei vaja une ajal energiat,» lisas ka dietoloog Cassie Bjork. Õige une-eelne snäkk annab tema sõnul organismile energiat, mida ta vajab kalorite põletamiseks. Samuti vähendab see näljahormoonide tootmist, mis panevad keha une ajal rasva ladestama. 

Ent loomulikult pole näiteks pooleliitrine jäätisepakk see õige une-eelne snäkk. Selle asemel peaksid Maxsoni sõnul eelistama komplekssüsivesikuid, nagu täisteraleib, tärklist mittesisaldavad köögiviljad, popkorn ja puuviljad. 

Need toidud lagundatakse organismis aeglasemalt ja see aitab ära hoida järske muutusi veresuhkru tasemes, mis häiriks und või tekitaks äkilist söögiisu. Sportlased võiksid lisada oma une-eelsele snäkile ka veidi valku, näiteks kana- või kalkuniliha näol – see aitab lihastel öösel taastuda ning annab ka une jaoks vajalikke aminohappeid. 

Ka väike kogus rasva ei tee paha, aeglustades süsivesikute imendumist, ütleb Bjork. Näiteks väike kogus avokaadot, maapähklivõid või tavalist võid võib olla abiks, kui sinu puhul on tavaline, et ärkad hommikuti väga näljase või väsinuna.

Kindlasti peaksid aga hilisõhtul vältima kartulikrõpse, küpsiseid, hommikusöögihelbeid ja igasuguseid tavalisi magustoite, ütleb Loma Linda ülikooli rahvatervise ja toitumise professor dr. Joan Sabate. Sest nendes toitudes ei ole tavaliselt seedimist aeglustavaid kiudaineid ja muid taolisi aineid, mistõttu imenduvad saadud süsivesikud kiiresti, põhjustades kiireid muutusi veresuhkru tasemes ja häirid seeläbi ööund.

Ka kofeiini sisaldavad joogid ja šokolaad ei ole hea une-eelne valik, ütleb Maxson.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles