Krooniline väsimus teismeliste seas kahekordistus

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nutiajastu ja energiajoogid põhjustavad koolilaste seas kroonilist väsimust ja unehäireid, selgus hiljuti avaldatud uuringust.

Soome teismeliste seas tehtud küsitlustest selgus, et selline trend on tõusnud just viimase kümne aasta jooksul, kirjutab YLE. Igapäevase väsimuse üle kurdavad umbes 20 protsenti põhikooli tüdrukutest ja 10 protsenti poistest.

Eelnevad uuringud on viidanud sellele, et paljud tänapäevased elustiili muutused on mõjutanud noorte uneharjumusi. Sinna hulka kuuluvad nii öine nutitelefoni, arvuti ja tahvelarvuti kasutamine kui ka näiteks videomängude mängimine.

«Nende seadmete kasutamistihedus on ilmselt jõudnud oma haripunkti, sest et praktiliselt igal koolilapsel [Soomes] on nutitelefon. Probleemid, mida need põhjustavad sealjuures küll enam ei kasva, kuid nende kasutamine näib käivat käsikäes unehäiretega,» selgitab uuringu teinud Soome Tervise ja Heaolu Instituudi (THL) uurija Erkki Kronholm.
 

Depressioon ja diabeedirisk

Alkohol ja aina populaarsust koguv energiajookide tarbimine on samuti osa probleemist

«Õnneks on alkoholi tarbimine noorte seas kahanenud, kuid energiajookidel on halb mõju tervisele ja selle pärast peaksime olema rohkem mures. Nende mõju lastele tuleks põhjalikult uurida,» ütles Erkki Kronholm

Magamine on seotud kõigi peamiste organismi funktsioonidega nagu seedimine, ajutegevus ning tujude ja käitumise reguleerimine.

«Kui magamine on liiga vähene või häiritud, võivad probleemid tekkida paljudes talitlustes. Noorte seas võivad uneprobleemid suurendada ülekaalulisust ja diabeeti haigestumise riske ning hiljem ka südame- ja veresoonkonna haigusi. Psühholoogilistest probleemidest tõstab unepuudus depressiooniriski,» lisab Kronholm.

Uni on oluline ka õppimise, mälu ja teiste aju funktsioonide toimimise jaoks. Viimane THLi uuring näitab, et kümnenda klassi õpilastel, kes kannatavad kroonilise väsimuse sündroomi all, on õpiedukus madalam kui nende eakaaslastel, kes saavad ööpäevas piisavalt und.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles