New Yorgis möllab süüfilis, ametnikud on kimbatuses

PM Tervis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vereproovid.
Vereproovid. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS

New York on hädas linnas möllava süüfilisega ning terviseametnikud pole kindlad, milles on põhjus.

Möödunud poolaastal kasvas valutuid haavandeid põhjustava haiguse levik koguni kaheksa protsenti 585 juhult 628-le, vahendab New York Post.

Haiguspuhang on näidanud väikest ja stabiilset kasvu ka pikaajalisel ajateljel. 2013. aastal oli süüfilisega patsiente 1167, ning 2000. aastal vaid 117.

Kõige rohkem levib süüfilis praegu New Yorgi linnaosas Chelseas. Viimase statistika järgi on sealne süüfilise levik kuus korda suurem ülelinnalisest levikust.

Ametnikud kratsivad kuklaid ega oska öelda, milles on põhjus – uuringud on näidanud, et ka kondoomide kasutamises pole mingit langust toimunud.

Ühe ametniku sõnul on aina rohkem levimas anonüümsed seksi eesmärgil toimuvad kohtumised, mis lepitakse kokku internetis. Ennetamiseks on selline tutvustesobitamine aga halb vahend, kuna sageli ei püsi need partnerid ühenduses ega tea teineteise kohta palju.

Ametnikud lisasid, et suurem enamus süüfilise juhtudest esineb meeste seas, kes on olnud seksuaalvahekorras teise mehega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles