Saamidel avastati ebaharilik omadus

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saami põdrakasvataja
Saami põdrakasvataja Foto: SCANPIX

Värkse Helsinki ülikooli doktoritöö väitel on saamidel üks haruldane omadus – nimelt on nende hulgas märksa vähem vähki surevaid inimesi kui ülejäänud soomlaste hulgas.

Helsinki ülikooli doktorant Leena Soininen leidis oma uurimuses, et suremus vähki on põhja- ja inarisaamidel märksa madalam kui ülejäänud soomlastel, vahendab Yle Uutiset.

Samas tuleb tema tööst välja, et kolmanda saamihõimu, koltasaamide seas oli suremus vähki kõrgem kui ülejäänud soomlastel. See on tõenäoliselt seotud kõrge maovähi suremuse näitajaga.

Uuringus kasutati üle 2000 saami andmeid, mis olid kogutud ajavahemikus 1979–2010. Uuringus osalenud inimestel pidi olema vähemalt 75 protsenti saamiverd.

Ülejäänud soomlaste hulgas enim levinud vähkkasvajad nagu eesnäärme-, rinna- ja nahavähk on saami põlisrahva seas üpris haruldased. Soininen võrdles Soome saamisid ka Rootsi ja Norra saamidega, kuid ei leidnud seal väga suuri erinevusi.

Rohkelt õnnetusi ja enesetappe

Uurimusest tuleb muuhulgas välja, et saami meeste hulgas on ülejäänud soomlastest kõrgem suremus õnnetuste ja enesetappude tõttu. «Kindlasti peaks seda rohkem uurima, et öelda, kuidas seda vähendada saaks,» ütles Soininen.

Nii toob ta oma uurimuse kokkuvõttes välja, et üldiselt on saamide traditsiooniline elustiil väga tervislik, kui «saami meeste liigne riskeerimine välja jätta». Samas juhib ta tähelepanu sellele, et ka saamirahvaste eluviis ja keskkond on aja jooksul muutunud, mistõttu on vähenenud nende ja ülejäänud soomlaste vähki suremuse vahe.

«Uurides mõne vähkkasvaja madalat suremusnäitajat saamide hulgas, ei saa välistada selle geneetilisi põhjuseid, mis muudab saamid teatud vähkkasvajate suhtes vähem vastuvõtlikuks,» sõnas Soininen.

Ei sõltu õhusaaste tasemest

Doktoritöö toob välja, et kuigi alates 1960. aastast on saamide elukeskkonnast leitud nii õhusaastet kui radioaktiivseid aineosakesi, ei leidnud Soininen selle ja saamide vähki suremuse vahel mingeid seoseid.

«Vähki haigestumise ja suremuse näitajaid ei ole võimalik mingil viisil seostada radioaktiivsuse taseme või muud liiki õhusaastega,» märkis teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles