Seksuaalvägivallale pole ühtki õigustust

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks kampaania visuaalidest.
Üks kampaania visuaalidest. Foto: Kuvatõmmis Eesti Seksuaaltervise Liidu kodulehelt.

Eesti Seksuaaltervise Liit alustab juulis seksuaalvägivalla ennetuse ja nõustamise kampaaniat, mille ajal viiakse 8. juulil kell 14.00 Tallinna Tammsaare parki seksuaalvägivallavastane voodi, jagatakse tasuta T-särke ja küsitletakse möödujad seksuaalvägivalla teemadel.

Kampaania eesmärk on informeerida ühiskonda seksuaalvägivalla olemusest ja lubamatusest, muuta levinud väärarusaamu ja ohvreid süüdistavaid hoiakuid ning teavitada abi saamise vajadusest ja võimalustest seksuaalvägivalla ohvritele, teatas liit.

Liit rõhutab, et seksuaalvägivalla ennetuse ja nõustamise avaliku kampaaniaga, et seksuaalvägivallale ei ole ühtegi õigustust. Vaatamata sellele, kas huuled olid punaseks värvitud, minikleit oli seljas või oldi alkoholi tarvitanud – seksuaalvägivallale ei ole vabandust. Vastutus seksuaalvägivalla eest lasub alati selle toimepanijal, mitte ohvril.

Kampaania väljunditeks on teleklipp, välimeedia plakatid ja veebibannerid ning kampaaniasõnumit antakse edasi ka ühistranspordi ekraanidel ja ööklubide peeglitel.

Naistearst ja Eesti Seksuaaltervise Liidu ekspert Made Laanpere rääkis, et  seksuaalvägivalda, sealhulgas vägistamist, kogevad nii naised kui mehed, kuid enamik seksuaalvägivalla ohvritest on naised. Alates 15. eluaastast on seksuaalvägivalda kogenud 13 protsenti naistest. Kolmveerandil juhtudest on toimepanija varasemast tuttav inimene nagu näiteks praegune või varasem paarisuhtepartner.

«Seksuaalvägivald on samas varjatud probleem, politseistatistika registreeris 2014. aastal vaid 149 vägistamisjuhtumit. Seksuaalvägivalla ohvrid kardavad või häbenevad abi otsida,» tõdes ta. Laanpere lisas, et märkimisväärne on, et kui Euroopa Liidus keskmiselt pöördus abi andva organisatsiooni poole oma kõige tõsisema füüsilise või seksuaalse vägivallajuhtumi tõttu iga viies naine, siis Eestis iga kümnes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles