Põhjus, miks naise keha pärast sünnitust kiiresti ei taastu

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Nii mõnegi naise keha puhul on kadestusväärne, kui pärast sünnitust polekski ta justkui rase olnud. Samas mõni naine võib isegi aastaid vaevelda sünnitusjärgsete lisakilode käes, mis kuidagi kaduda ei taha.

On ilmselge, et raseduse ajal keha venib ning pärast sünnitust ei saa kehavormid justkui kummipaelaga kinnihoitult tagasi vormi tõmbuda, kirjutab Daily Mail. Enamasti võtab «rasedakõhust» lahtisaamine kuus kuni kaheksa nädalat.

Rase sööb kuude kaupa kahe eest, kuid rasedusega suurenev kaal ei ole enamasti põhjuseks. Raseduse ajal ei suurene ainuüksi naise kõhuke, vaid ka emakas ning nende pingutuste koosmõjul ongi raske end pärast sünnitust koheselt vormi saada. Hoopis emakas kahaneb sünnituse järgselt aeglaselt ning seepärast paisunud kõht vaatamata pingutustele kiirelt ei kaogi.

Emakas laieneb raseduse käigus, et kasvavat last ära mahutada, tõustes üle häbemeluu ning surudes vastu kõhulihaseid. Selle tõttu võib naine pärast sünnitust välja näha nagu ikka veel kuuendat kuud rase. Keha aitab ise ainevahetust reguleerides puhitusest vabanemisele kaasa, kuid protsessi saab kiirendada kehaliste harjutuste ning rinnaga toitmisega, mis on kiire kaloripõletaja. Venitusarmide leevendamiseks aitavad spetsiaalsed salvid.

Aeg, mis kulub rasedakõhust vabanemiseks, sõltub suuresti naise vanusest, lapse sünnikaalust, sünnituse kulgemisest, kõhulihaste tugevusest ning raseduseelsest kaalust. Kui naine ei võtnud raseduse ajal omaks «söön kahe eest»-strateegiat, tegi regulaarselt trenni ning võttis vähe kaalus juurde, taastub ka tema keha kiiremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles