Teismeeas suitsetamine kasvatab hiljem vööümbermõõtu

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Soomes läbi viidud uurimusest selgus, et teismeeas suitsetavaid tüdrukuid ohustab teistest suurem risk kannatada täiskasvanuna rasvumise all.


Kõige suurem rasvumise, eriti kõhu peale koguneva rasva risk ohustab tüdrukud, kes teevad päevas 10 või enam suitsu, kirjutab

Science Daily

.

Selle aasta veebruaris ajakirjas American Journal of Public Health ilmuva uurimuse kohaselt on nende vööümbermõõt varases täiskasvanueas keskmiselt 3,4 cm võrra suurem kui mittesuitsetajatel.

Samas selgus uuringust, et meeste puhul ei tähenda noorelt suitsetamine tingimata tulevasi kaaluprobleeme.

Uurimuse autor Suoma Saarni ütles, et põhjused, miks suitsetamine mõjutab naiste kehakaalu ja samas ei mõjuta seda meestel, pole teadlastele teada.

Uurimuse raames jälgiti 1975. ja 1979. aasta vahel sündinud kaksikuid küsimustiku abil, mida neil lasti täita pärast 16-aastaseks saamist. Nende 2278 naise ja 2018 mehe kohta korjati uusi andmeid, kui nad olid juba 20ndates.

Kaksikuid oli Saarni sõnul vaja selleks, et saaks arvestada ka perekondlikke või geneetilisi faktoreid, mis võivad mõjutada suitsetamist ja kaalutõusu. Pool osalejatest polnud kunagi suitsetanud ja 12 protsenti oli suitsetanud teismeeas.

Umbes 15,5 protsenti meestest ja 9,4 protsenti naistest tegi vähemalt 10 suitsu päevas. Kui osalejad olid saanud 20, muutusid kaaluprobleemid silmanähtavaks. 24. eluaastaks oli 24 protsenti meestest ja 11 protsenti naistest ülekaalulised. Samas meeste puhul ilmnes tõsiasi, et suitsetajad ei kippunud olema ülekaalulised rohkem kui mittesuitsetajad.

Noori naisi, kes tegid enam kui 10 suitsu päevas, ohustas mittesuitsetajatest 2,32 korda suurem oht saada ülekaaluliseks.

Saarni sõnul võib erinevus olla kas bioloogiline või kultuuriline. Bioloogiliselt võib olla nii, et tubaka ja soospetsiifiliste hormoonide koosmõju, mis puudutab söögiisu ja rasva jaotumist, on tüdrukute ja poiste puhul erinev.

Massachusettsi ülikooli meditsiinikooli kliinilise psühholoogia abiprofessor Sherry Pagoto arvas aga, et naised kipuvad meestest enam just kaalu kontrolli all hoidmise eesmärgil suitsetama ja eriti teismeeas.

«Kui suitsetamine jäetakse maha, on üheks kaalus juurdevõtmise põhjuseks suurenenud toidu tarbimine. Nad hakkavad sööma snäkke iga kord, kui nad olid harjunud suitsu tegema,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles