Majanduslangus süvendab probleeme ravimite kättesaamisel

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Nii retseptiravimite kättesaadavus kui sotsiaalhoolekanne on saanud Saare maakonnas tervishoiu ja sotsiaalvaldkonna ühiseks probleemiks ning kiirabi korduv kohaletellimine kroonilistele haigetele ei lahenda olukorda.

Kiirabi väljakutsed on hüppeliselt kasvanud ning selle sügavamaks põhjuseks on raske majanduslik olukord, kirjutas Meie Maa.

Kui varem oli vanainimestel raha, et välja osta ravimeid, siis nii mõnigi kord on kroonilist haigust põdev pensionär andnud oma sissetuleku oma «noortele», sõnas Kuressaare haigla kiirabi juhataja Mare Kirr, lisades, et paljud kiirabi väljakutsed on tehtud hüpertooniat põdevatelt inimestelt.

Kuna vererõhurohud on üldiselt väga kallid ning haigus eluaegne, siis läheb iga kuu arvestatav summa pelgalt ravimite ostmiseks. Samas võib arst välja kirjutada ka odavama ja sama mõjuga ravimi, kuid enamasti on kallimad rohud ka väiksemate kõrvaltoimetega ning nii mõnigi perearst võib otsustada pigem rohkem raha maksva ravimi kasuks kui seada ohtu patsiendi (hea)olu.

Oma nüansi lisab ravimi väljaostmisele kindlasti ka see, et apteekrid võivad soovitada kliendile sama mõjuga rohtu retseptiravimi asemele, juhul kui arst on kirjutanud patsiendile välja toimeainepõhise retsepti.

«Kui on retsept, kus on ainult toimeaine kirjas ja ei ole sellist lauset juures, et mitte asendada, siis saab valida ravimite vahel,» kinnitas farmatseut Kaja Alas Ülikooli apteegist.

Ravimitootjate liidu kommunikatsioonijuht Risto Kukk märkis, et kiirabi probleem väljakutsetega ning see, kuidas hoolitseda üksikuks jäänud ja voodihaige vanainimese eest, kes ei jaksa osta välja ravimeid, on üldisem ja laieneb pigem tervele Eestimaale, kui et tegu on vaid piirkondliku olukorraga.

Ühe lahendusena on nii arstide liit ja patsientide organisatsioonid mänginud järgmise mõttega – lisada krooniliste haigete ravimikulu toimetuleku toetuste arvutamisel arvesse võetavate kulude hulka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles