Teadlased: muusika aitab tõhusamalt trenni teha

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treeningul on kasu tempokast muusikast.
Treeningul on kasu tempokast muusikast. Foto: Caro / Scanpix

Muusika saatel jooksmine on muutunud laialt levinud harjumuseks – muusika inspireerib, motiveerib ja viib mõtted väsimusest eemale. Muusika mõjust treeningule on viimasel ajal tehtud ka mitmeid uuringuid.

Suurbritannia spordipsühholoog Costas Karageorghis on muusika mõju jooksutreeningule uurinud juba 20 aastat ja tema sõnul võib õige muusika jooksjat tublisti aidata, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Varasemad katsed on näidanud, et harjutuste tempo sünkroniseerimine muusika rütmiga suurendab vastupidavust. Muusikaga samas rütmis treenivad inimesed vajavad vähem hapnikku ja muusika aitab blokeerida väikest häälekest kuklas, mis ütleb pingutajale, et on aeg lõpetada.

Hiljuti uurisid Suurbritannia teadlased aga muusika mõju sportmise intensiivsusele. Katseisikuteks olid seekord jalgratturid. Ilmnes, et tempokam muusika kasvatas antud ajavahemikus läbitud distantsi ja pedaalide vajutamise kiirust, võimsust. Aeglasema rütmi puhul olid tulemused kehvemad. 

Teadlased järeldasid, et inimesed suurendavad ja vähendavad oma pingutust ja tempot vastavalt kuulatava muusika rütmile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles