HIVi kiirtestimisel võib positiivseks osutuda kuni 10 inimest

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIVi kiirtestimisel võetakse näpu otsast vaid tilgake verd.
HIVi kiirtestimisel võetakse näpu otsast vaid tilgake verd. Foto: Toomas Huik

Täna Tallinna kesklinnas Tammsaare pargis alanud ja homse õhtuni vältava HIVi kiirtestimise aktsiooni käigus võib viiruse suhtes positiivseks osutuda kuni 10 inimest.

Aktsiooni ühe korraldaja, Tervise Arengu Instituudi (TAI) avalike suhete nõuniku Maris Jakobsoni sõnul oodatakse kahe päeva jooksul testimistelgi juurde huvilisi 1000 ringis, teste on aga plaanis teha 250-300. Positiivseid vastuseid võiks kiirtestidest esialgu tulla kuni kümme või isegi alla selle.

«Lõplikult positiivseks võib osutuda paar-kolm inimest,» ütles Jakobson.

Aktsiooni avamisel kõnelenud TAI ekspert Kristi Rüütel ja Eesti HIV-positiivsete võrgustiku juht Igor Sobolev rõhutasid mõlemad, et Eestis on praegu palju rohkem HIV-positiivseid, kui statistika näitab. Mõnede hinnangute järgi isegi 12 000 või 19 000. See tähendab, et on hulk eestimaalasi, kes teevad oma igapäevaseid toimetusi teadmata ja aimamata, et neil on HIV.

Miks inimesed end HIVi suhtes kontrollima ei kipu, on keeruline küsimus. Maris Jakobson TAIst tõi välja hiljuti noorte seas tehtud uuringu tulemused. «Paljud arvavad, et HIV neid ei ohusta ja nad ei oskagi seda karta,» märkis ta.

Käimasolev aktsioon on Eestis esimene kord, kui inimesed saavad lasta end HIVi suhtes kiirmeetodil testida. Ühe testi hind on ligikaudu 100 krooni, kuid Tammsaare pargis saab neid täna-homme teha tasuta. Testide muretsemisele pani õla alla ülemaailmne organisatsioon AIDS Healthcare Foundation.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles