Muusika paneb noored kanepit suitsetama

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepiteemalist muusikat kuulavad noored suitsetavad kanepit kaks korda suurema tõenäosusega.
Kanepiteemalist muusikat kuulavad noored suitsetavad kanepit kaks korda suurema tõenäosusega. Foto: Caro / Scanpix

Uue uuringu kohaselt on neil teismelistel märkimisväärselt suurem oht tarbida kanepit, kes kuulavad muusikat, milles seda narkootilist taime mainitakse.


Uuring põhineb Ameerikas 959 üheksanda klassi lapse seas läbi viidud küsitlustel, vahendab Livescience.

«Õpilased, kes kuulavad muusikat, kus mainitakse kanepit enim, on kaks korda suurema tõenäosusega ise kanepit tarbinud, võrreldes enda kaaslastega, kellele meeldib muusika, mis ei keskendu narkootikumi tarvitamisele,» selgitas uuringu juht ning Pittsburghi Meditsiinikooli teadlane dr Brian Primack.

«Väga huvitav on veel seegi avastus, et kanepist rääkivate muusikapalade kuulamine ei mõjutanud kuidagi teisi kõrge riskiga käitumisi, nagu näiteks ülemäärane alkoholi joomine,» rääkis Primack.

«Sellest võib järeldada, et marihuaana kasutamise ja marihuaanateemaliste laulusõnade vahel on väga otsene seos,» lisas ta.

12 protsenti uuringus osalenutest identifitseeris ennast kanepisuitsetajatena, 32 protsenti tunnistas, et on seda varem proovinud.

Uurijad analüüsisid nende muusikapalade sõnumit, mis õpilased ütlesid end kuulavat. Keskmiselt kuulas üheksanda klassi õpilane nädalas 21,8 tundi muusikat, ning kuulis päevas umbes 40 korda muusikalist viidet kanepile.

«Võib olla, et pidev kokkupuude kanepiteemalise muusikaga põhjustab kanepi suitsetamist, aga võib ka olla, et noored, kes suitsetavad kanepit, otsivad muusikat, mille sõnum on seotud kanepiga,» seletas dr Brian Primack.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles