Apteegid peavad hakkama odavaimat ravimit pakkuma

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid apteegis.
Ravimid apteegis. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Sotsiaalminister Hanno Pevkur allkirjastas määrused, millega pannakse apteekrile kohustus toimeaine järgi väljakirjutatud retseptide puhul pakkuda odavaimat sobivat ravimipreparaati.


Ravimite väljakirjutamist ja väljastamist käsitlevas määruses tehtud muudatuse kohaselt antakse apteekidele õigus väljastada retseptiravimeid ka teistes Euroopa Liidu ja Euroopa majanduspiirkonna liikmesriikides ning Šveitsis välja kirjutatud retseptide alusel.



Edaspidi võivad arstid ravimeid välja kirjutades tootjanime retseptile märkida ainult juhul, kui toimeaine, selle koguse ja ravitoime poolest samasugune teine preparaat inimesele meditsiinilistel põhjustel ei sobi. Muudel juhtudel peab arst ravimi välja kirjutama toimeaine järgi, mis võimaldaks apteekril soodsaimat sobivat ravimit pakkuda.



Väljastades kallima preparaadi, peab apteeker retseptile märkima põhjuse. Seni kehtinud ravimite väljakirjutamise ja väljastamise korra täpsustamine suurendab sotsiaalministeeriumi hinnangul soodsamate ravimite kättesaadavust apteekidest.



Lisaks ei tohi määruse kohaselt apteekides kasutatav tarkvara sisaldada viiteid, linke ega reklaami, mis võiksid apteekrit parima nõu andmisel mõjutada. Sarnane nõue on seni kehtinud vaid ravimite väljakirjutajate tarkvarale.




Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles