Lihasmassi kasvatamiseks sobivad kerged raskused?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kanadas asuva McMasteri ülikooli teadlased on otsustanud kuulutada müüdiks kulturistide seas levinud treeningmetoodika - nimelt väidavad nad, et lihaste kasvu soodustavad kõige paremini kergete raskustega tehtavad jõuharjutused, mida on võimalik sooritada mitukümmend korda.

Kraadiõppur Nicholas Burdi ja tema juhendaja Stuart Phillipsi sõnul tuleb harjutust teha seni, kuni lihased on niivõrd kurnatud, et rohkem ei jõua, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Seejuures peaks kasutatavad raskused moodustama ainult 30 protsenti maksimaalsest ehk raskusest, mida jõutakse tõsta vaid ühe korra, kirjutasid teadlased ajakirjas PLoS ONE ilmunud artiklis.

Vaid napp kolmandik maksimaalsest raskusest on aga niivõrd kerge koormus, et seda jõuab enne kurnatusseisundi saavutamist sooritada vähemalt kakskümmend neli korda.

See on vastuolus traditsiooniliste seisukohtadega, mille kohaselt tuleb enamiku lihasgruppide lihasmassi kasvatamiseks sooritada harjutusi raskustega, mida jõutakse tõsta kaheksa kuni kaksteist korda. Puhtalt jõu arendamiseks soovitatakse aga veelgi suuremaid raskusi, mida jõutakse tõsta kõigest neli kuni kaheksa korda.

«Ootame põnevusega, kuhu uus paradigma meid viib,» ütles Phillips, lisades, et uue metoodika järgi treenimine tooks palju kasu mitte ainult jõusaali entusiastidele, vaid ka vanematele inimestele ja haigustest ning traumadest taastujatele, kellele harjutused suurte raskustega ei pruugi sobida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles