Mis kasu saab keha lühikesest trennist?

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isegi lühikesest trennist on tervisele kasu.
Isegi lühikesest trennist on tervisele kasu. Foto: Panther Media/Scanpix/Arne Trautmann

Lühike, vaid 10-minutiline aerboone trenn suurendab aju võimekust, parandab keskendumist ja probleemide lahendamise oskust, selgus USA Western Ohio ülikooli uuringust.  

Varasemad uuringud on näidanud, et ajule on trennist kasu pärast seda, kui inimene on vähemalt 20 minutit liigutanud või läbinud 24-nädalase treeningprogrammi, kirjutab Newsmax. 

«Mõned inimesed ei suuda keskenduda pikalt kestvale treeningule, sest neil pole aega või pole nende füüsiline vorm piisavalt hea,» ütles professor Matthew Heath. Ta lisas, et uurimistöö tulemustele tuginedes võib väita, et kas või ühe korra lühikest aega rattaga sõitmine või lendava taldriku mängimine teeb tervisele kohe head. 

Uuringu läbiviimiseks pidid osalejad kas istuma ja lugema ajakirja või tegema kümme minutit mõõdukat kuni intensiivset trenni trenažööril sõites. Pärast lugemist ja trenni, jälgiti osalejate silmade liikumist, et tabada nende reaktsiooniajad kognitiivselt keeruliste ülesannete lahendamisel. Ülesanded olid loodud selleks, et panna proovile aju need osad, mis vastutavad otsuste langetamise eest. 

«Neil, kes tegid trenni, paranesid tulemused kohe,» rääkis Heath. Nende osalejate vastused oli täpsemad ja nad reageerisid kiiremini. 

Nüüd koostab Heath uuringut, et saada teada, kui kaua treeningu tulemused püsivad. Tema uurimistöö on oluline eelkõige vähem liikuvatele vanematele inimestele, kel on varasemas faasis dementsus. Samuti inimestele, kes peaksid töö pärast saama kiirelt n-ö vaimset turgutust. 

«Ma räägin alati oma õpilastele, et enne testi või eksami tegemist või intervjuule minemist tuleks teha enne väike trenn,» rääkis Heath ja lisas, et nii saavad nad parema tulemuse. 

Ka teised hiljutised uuringud on leidnud seoseid treeningu ja mälu vahel. USA Northwesterni ülikooli teadlased järeldasid oma uuringust, et trenn parandas rinnavähi seljatanud inimeste mälu. Nad kurtsid varem sageli mäluprobleemide üle. 

Isegi kerge treening aitab parandada mälu, selgus Kanada Waterloo ülikooli uuringust. Jooga või meditatsioon aitasid parandada aju funktsioone ja inimeste energiataset. Uuringus osalejad võtsid osa 25-minutilistest Hatha jooga tundidest, 25-minutilistest mindfulnessi meditatsioonidest ja 25-minutilisest vaikselt lugemisest, mis oli uuringu kontrollülesanne. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles