Kaloril ja kaloril on vahe: millist suupistet eelistada?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küpsises võib olla peaaegu sama palju kilokaloreid kui väikses topsis jogurtis.
Küpsises võib olla peaaegu sama palju kilokaloreid kui väikses topsis jogurtis. Foto: Jiri Hera / PantherMedia / Jiri Hera

Tarbime enamjaolt rohkem toitu kui vajame. Seetõttu arvavad toitumiseksperdid, et ei piisa vaid kilokalorite piiramisest, vaid tuleb söögi toitainete sisaldust vaadata.

Kilokalorid annavad energiat, naised vajavad keskmiselt 2000 ja mehed 2500 kilokalorit päevas. Toidu pakenditel on kirjas kui palju need 100 grammi kohta energiat annavad, kuid tervislikuma valiku tegemiseks tuleb jälgida ka, kui palju valke, suhkruid, rasvu või lisaaineid see sisaldab, vahendab BBC.

30 grammi ehk peotäis pähkleid või kaks šokolaadiga kaetud digestive küpsist on mõlemad võrdsed 174 kilokaloriga. Pähklid annavad aga kvaliteetseid kilokaloreid, mis teeb nad erinevalt küpsistest tervisele kasulikuks suupisteks. Avokaado sisaldab hulganisti kasulikke toitaineid, kuid on kaloririkkam kui enamus värskeid puu- ja köögivilju.

Kõrge kalorsusega toidud on tihti ebatervislikud, kuid mitte alati. Samuti ei ole ilmtingimata kasulikud tooted, mis on väga madala kalorsusega. Suhkruvaba karastusjook annab umbes 10 kilokalorid, mis on sama palju kui üks väike porgand.

Tühjad kalorid on näiteks alkoholis või kõrge suhkrusisaldusega maiustustes ja jookides. Pulgakomm annab näiteks 45 kalorit, natuke rohkem kui õun, puuvilja saab pidada aga kvaliteetseks energiaks. Tavaline latte kohv sisaldab umbes 78 kilokalorit. Lisades sellele aga näiteks vanillisiirupit sisaldab jook rohkem kui kaks korda enam kaloreid, kuid pole suurema toiteväärtusega.  

Piirata tasuks kilokaloreid

  • karastusjookidest,
  • küpsistest, kommidest, maiustustes,
  • saiakestest,
  • magusatest hommikusöögihelvestest,
  • alkoholist. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles